23. veljače: Dogodilo se na današnji dan

23.02.2014. 00:17:21

1990.

23.02.2014.

- Prvak Hrvatskog socijalno liberalnog saveza Slavko Goldstein potvrdio istinitom informaciju o stvaranju demokratske koalicije, snažnog stranačkog predizbornog saveza koji želi izbornu pobjedu, a činit će ga: HSLS, HDS, SDSH, HKDS i izvanstranački prvaci Savka Dabčević-Kučar, Miko Tripalo, Srećko Bijelić i Dragutin Haramija.   1992.

- 'Ostvarenje suverene i samostalne hrvatske države djelo je čitavog hrvatskog naroda. Ali mi možemo s punim pravom ustvrditi: to je ostvareno pod programskim vodstvom HDZ-a.' - rekao dr. Franjo Tuđman na proslavi druge obljetnice Prvog sabora Hrvatske demokratske zajednice.

  - U okupiranoj Petrinji minirana i srušena do temelja crkva Svetog Lovre. - Prema izvješću Svjetskog udruženja za zaštitu životinja (WSPA), od sredine studenoga 1991. u ratu u Hrvatskoj ubijeno 18.809 grla stoke, 143.784 svinje, 4.809 ovaca i koza, 213 konja, te 854.700 komada peradi. Posebno se spominje pokolj 120 lipicanaca u ergeli Lipik.

  1993. - Američki predsjednik Clinton odlučio da se humanitarna pomoć opkoljenim Muslimanima u istočnoj Bosni dostavlja padobranima. - Rezolucija 807 Vijeća sigurnosti pružit će više vremena za političke pregovore, a UNPROFOR-u u Hrvatskoj će omogućiti učinkovitiju zaštitu vojnika, kazao u intervjuu HINI glavni zapovjednik zaštitnih snaga UN na području bivše Jugoslavije indijski general Satish Nambiar.   1994. - Izaslanstvo austrijskog parlamenta, na konferenciji za novinare u Zagrebu, izjavilo da nema tajnog dogovora između Hrvata i Srba o podjeli BiH. - Uz nazočnost i posredovanje generala Jeana Cota i Michaela Rosea, u Zagrebu zapovjednici HVO-a i Armije BiH, generali Ante Roso i Rasim Delić, potpisali sporazum o prekidu vatre, koji će stupiti na snagu 25. veljače. - U zadarskom zaleđu najjači napadi srpskih terorista u posljednja tri mjeseca, ranjena jedna civilna osoba.

- Još uvijek traju natezanja UNPROFOR-a i srpskih pobunjenika oko nadzora mosta na Savi između Stare i Bosanske Gradiške, a UNPROFOR zatražio od NATO-a zračnu potporu kako bi Srbi napustili most koji su na silu zauzeli od nepalskih postrojbi UN. - Srpska ratna pljačka u Hrvatskoj i BiH sve češća tema srbijanskih medija, a posebno pljačke visokih časnika bivše JNA.   1995. - Američki veleposlanik u BiH Viktor Jakovich, u intervjuu za "Večernji list" istaknuo da više neće biti sukoba između Hrvata i Bošnjaka, da se mora pojačati pritisak na bosanske Srbe, te da nova Jugoslavija više nije moguća nikada, a za Beograd rekao da je prekršio gotovo svaki dogovor koji je potpisao.  

"The New York Times", iz pera svog dopisnika Rogera Cohena, opisuje stanje u Zenici, posebice se osvrćući na nazočnost mudžahedina, koji izazivaju napetosti u bosanskom savezu Hrvata i Muslimana. - "Srpski mediji odigrali su negativnu ulogu u ratovima u Hrvatskoj i BiH, izazivajući nacionalnu mržnju", piše u svom izvješću Tadeusz Mazowiecki o stanju javnih glasila na području bivše Jugoslavije.   1996. - Srbi sami priznaju zločine koje su činili za vrijeme akcija hrvatskih snaga u Hrvatskoj i BiH.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.