24. kolovoza 1991.g. - Pokolj policajaca u Žutoj Lokvi

24.08.2022. 10:18:00

Na današnji dan, 24 kolovoza 1991. godine, u četničkoj zasjedi kod Žute Lokve nedaleko Brinja stradala su petorica hrvatskih policajaca. 

Navedenog dana petero hrvatskih policajaca iz   Policijske postaje Brinje, kao policijska ophodnja,        krenulo je u redovnu službu nadzora i regulacije prometa na tadašnju raskrsnicu magistralnih cesta Brinje-Otočac-Senj kod Žute Lokve,  gdje su redovno obnašali dužnost.

Tada su ih srpski odmetnici napali s leđa i rafalnom paljbom usmrtili i kasnije masakrirali četiri pripadnika MUP-a, dok je jedan policajac ranjen i uspio pobjeći prema Senju.

Vinko Krznarić, Drago Toljan, Milan Vranić, Zdravko Vuković i jedini preživjeli Darko Murat - to su imena petorice policajaca u koje su mučki s leđa rafalnom paljbom pucali srpski odmetnici.

Pokolj Instagram posts (photos and videos) - Picuki.com

Napad je bio uvodom u događaje koji su uslijedili.

Sutradan i preksutradan, 25. i 26. kolovoza su uslijedili žestoki velikosrpski napadi (četnici i JNA) na Otočac i Gacku dolinu. U ta dva dana su velikosrbi su sa položaja u Podumu pogodili Gacku dolinu, s oko 1000 minobacačkih projektila. Najviše su pogodili gradić Otočac.

Državnom odvjetništvu su 1991. i 1992. godine podnesene prijave za pogibiju četvorice hrvatskih policajaca,  ali do danas za navedeni zločin nitko nije odgovarao.

Izvor: Portal dnevnih novosti

Izvorni autor: PDN/Foto: snimka zaslona/YT

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.