24. OBLJETNICA DANA MEĐUNARODNOG PRIZNANJA REPUBLIKE HRVATSKE!

15.01.2016. 14:04:02

Svim hrvatskim braniteljima i cijelom hrvatskom narodu u Domovini i dijaspori čestitam Dan međunarodnog priznanja samostalne hrvatske države - REPUBLIKE HRVATSKE. Bio je to sigurno jedan od najvažnijih dana u povijesti naše borbe ne samo za samostalnu državu, nego i, što je jednako važno međunarodno priznanje cijeloga svijeta, koje danas imamo Kao prvi glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova želim se posebno sjetiti tog dana, jer sam na taj dan primao sva pismena međunariodna priznanja zemalja članica Europske unije i nakon toga ih proslijeđivao Predsjedniku dr. Franji Tuđmanu i Tomislavu Marčinku na HRT. Oko šest sati tog dana osobno sam u MVP-u primio i mađarskog generalnog konzula Gabora Bagija, koji mi je uručio pismo mađarskog predsjednika u kojem Mađarska priznaje državnu samostalnost Republike Hrvatske. To će mi ostati u pamćenju do kraja života. Nažalost tog dana je i tadašnji zamjenik ministra vanjskih Božidar Gagro, bivši visoki dužnosnik KP Hrvatske, dva puta odbio primiti generalnog konzula Austrije Josepha Berkakovića, koji mu je htio uručiti priznanje Austrije. Bio je to jasan znak koliko ćemo kasnije, u ove 24 godine, imati teških muka s jugoslavenima i hrvatskim komunistima u našim redovima. Na današnji dan treba naročito istaknuti ulogu u međunarodnom priznanju predsjednika Tuđmana, ali i tadašnjeg ministra vanjskih poslova prof. dr. sc. Zvonimira Šeparovića, koji je mjesecima neumorno obilazio sve europske prijestolnice i tražio i zagovarao međunarodno priznanje Republike Hrvatske. Antun Babić

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.