24. OBLJETNICA ODLASKA DRAGOVOLJACA SA NAŠIČKOG PODRUČJA U OBRANU GRADA VUKOVARA

30.09.2015. 14:14:16

DA SE NE ZABORAVI: 24. OBLJETNICA ODLASKA DRAGOVOLJACA SA NAŠIČKOG PODRUČJA U OBRANU GRADA VUKOVARA U spomen na odlazak 67 dragovoljaca s našičkog područja u obranu Vukovara 27. rujna 1991.g. pučanstvo Našica ali i susjednih općina Donja Motičina, Feričanci i Đurđenovac obilježili su 24. obljetnicu ovog događaja koji je ujedno i Dan Udruge "Vukovarskih veterana" Našice. Obljetnica je započela tradicionalno 3. memorijalnom utrkom dugom 30 kilometara koje je organizirao Grad Našice, a sudjelovalo je dvadesetak maratonaca, članova udruge Glasnici istine Virovitičko-podravske županije i Maratonskog kluba Hrvatski sokol iz Osijeka, kojima su se pridružili i rekreativci i sportaši iz Našica. Zajednička je misao ove akcije, ističe organizator, poštovanje i sjećanje na žrtvu našičkih branitelja Vukovara. Po kišnom vremenu maratonci su trčali od Našica, preko Donje Motičine, Feričanca, Đurđenovca i Velimirovca, a u svim mjestima pred spomenicima poginulim hrvatskim braniteljima upalili su svijeće.
našički_2
Prva svijeća upaljena je na našičkom Sajmištu, mjestu s kojega su dragovoljci našičkog kraja 27. rujna 1991. krenuli autobusima prema Vukovaru. Memorijalna utrka završena je kod spomen-obilježja Uskrsla Hrvatska u Našicama, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća od izaslanstva Gradova Našica i Vukovara, 204. Br. Vukovar, Stožera za obranu Hrvatskoga Vukovara, kao i svih Udruga proisteklih iz Domovinskoga rata okupljenih u Koordinaciji Udruga proisteklih iz Domovinskoga rata koje djeluju u gradu Našicama. U vukovarskom ratnom vihoru od 67 dragovoljaca koji su bili raspoređeni na svim crtama obrane grada, osamnaest našičkih dragovoljaca izgubilo je život, od kojih se četvorica još uvijek vode kao nestali, 16 dragovoljaca je uspjelo po padu grada u ruke okupatora proći u proboju, a ostali su prošli pakao srpskih koncentracijskih logora.
našički_1
Danas njih 37 preživjelih organizirani su u udruzi „Vukovarskih veterana“ Našice, te svojim radom angažirani na svim događanjima vezanih za promicanje istinskih vrednota o Domovinskome ratu kao i zalaganju u poboljšanju prava i života Hrvatskih ratnih vojnih invalida i Hrvatskih branitelja.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.