24. OBLJETNICA ŽESTOKE BITKE ZA KAŠIĆ – 1. VELJAČE - VIDEO

01.02.2017. 16:44:27

Za očuvanje oslobođenog dijela zadarskog zaleđa u operaciji Maslenica vođene su žestoke borbe u kojima je život izgubilo vrlo mnogo ljudi. Od tih borbi, posebno se ističe ona za selo Kašić u kojem su najveću žrtvu podnijeli pripadnici 3. brodske bojne “Kobri” 3. gardijske brigade. Zahvaljujući njima Kašić je obranjen, a spriječena je i mnogo veća katastrofa jer bi pod naletom srpske ofenzive koju su predvodile najelitnije jedinice srpskih snaga bio ugrožen i sam grad Zadar. U prvom danu obrane Kašića poginulo je 17 pripadnika 3. GBR, i dva pripadnika oklopne bojne 4.GBR. Drugog dana u borbama je smrtno stradalo njih 8, a sveukupno u obrani zadarskog zaleđa poginulo je 35 pripadnika 3. gardijske brigade “Kuna”.Dana 27. siječnja kada je službeno završila operacija “Maslenica” dobro je predviđeno kako će najžešći protuudar srpskih snaga biti na smjeru Smilčić-Kašić-Islam Grčki. Te su položaje držali pripadnici 4. gardijske brigade “Pauci” koji su imali velike žrtve te su se njihove izmorene snage trebale povući i predati položaje 3. GBR koja je iz Osijeka autobusima prebačena u Zagreb, a potom helikopterima HRZ-a na zadarsko područje. Za njihov prvi susret s tim terenom, potpuno drugačijim od Slavonske ravnice jedan njihov pripadnik kazao je kako su se osjećali kao da su došli na mjesec. Kašić je nekoliko puta padao i vraćao se u ruke hrvatskih snaga, a činjenicu da je u konačnici ostao u hrvatskim rukama treba ponajviše zahvaliti pripadnicima 3. GBR koji su unatoč pogibijama suboraca, nepoznavanju terena i čitavom nizu otegotnih okolnosti od koji neke još nisu razjašnjene u hrvatskoj javnosti zadržali Kašić iz kojega su hrvatske snage krenule u konačan obračun – “Oluju”. Agresor je silovito napao Kašić 1. velječe dok su se snage 4. GBR i 3. GBR još mijenjale i u tako kaotičnoj situaciji nanio velike gubitke. Oklopna postrojba 3. GBR tada još nije preuzela položaje tako da su u bitci sudjelovali tenkisti 4. GBR predvođeni upravo herojem Domovinskog rata, Andrijom Matijašom “Pukom” po kome je 4. GBR kasnije i dobila ime. Njihov dobrinos obrani Kašića bio je velik te su nanjeli protivniku velike gubitke, a stradao je i sam zapovijednik 92. motorizirane brigade Momčilo Bogunović. U tom ratnom paklu koji je počeo u 7,30 ujutro topničkom paljbom, a nastavio se tenkovsko-pješačkim napadom dogodio se neočekivani susret hrvatskih snaga sa srpskima. Prilikom obavljanja smjene linija kasnije tog dana 2 kamiona (TAM) s pripadnicima 3. GBR naletila su na skupinu srpskih vojnika koji su ih izrešetali. Poginulo je 18 vojnika (3.bojna 3. GBR ,Eugen Strikić i Božo Budiša pripadnici 4. GBR) dok su se trojica uspjela spasiti, a svjedočanstvo jednog od njih, Ante Zubaka pročitajte Ovdje.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.