25. listopada 1991. – Rudolf Perešin prešao sa svojim MiG-om 21 na hrvatsku stranu

25.10.2015. 12:29:01

NA DANAŠNJI DAN Uputio se prema austrijskoj granici, prošao ju otprilike kod Bleiburga i spustio se na aerodrom pokraj Klagenfurta. Novinarima je izjavio: “Ja sam Hrvat, ne mogu i neću pucati na Hrvate!”. Taj hrabri i rizični domoljubni čin bio je veliki moralni udarac JNA i ogroman poticaj braniteljima koji su tih dana trpjeli snažne udare zajedničkih komunističkih i četničkih jedinica. Hrvatski pilot u JNA Rudolf Perešin, sin Hrvatskog Zagorja, na današnji je dan 25. listopada 1991. sa svojim zrakoplovom prebjegao u Austriju, jer se nije htio boriti protiv hrvatskih snaga. Tog je dana trebao u svom MiG-u 21 nadzirati povlačenje JNA iz Slovenije. Uputio se prema austrijskoj granici, prošao ju otprilike kod Bleiburga i spustio se na aerodrom pokraj Klagenfurta. Novinarima je izjavio: “Ja sam Hrvat, ne mogu i neću pucati na Hrvate!” Četiri dana kasnije vratio se u Hrvatsku, gdje je pristupio Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu. Za vrijeme operacije Bljesak, 2. svibnja 1995. avion mu je pogođen i srušen. Posmrtni ostaci sahranjeni su mu na zagrebačkom Mirogoju.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.