25 obljetnica 3 Imotske bojne

01.06.2016. 22:30:48

3.imotska-bojna_medium
Među značajnim datumima u Domovinskom ratu, svakako zaslužuje i 1. lipnja 1991. godine. Tog je dana, naime, osnovana 3. bojna 4. brigade Zbora narodne garde. Ova je postrojba imala težak ratni put, a njeni su pripadnici odnijeli velike pobjede nad, u većini slučajeva, brojnijim i opremljenijim neprijateljem. Od zadarskog bojišta, preko drniškog i šibenskog, do samog juga - dubrovačkog zaleđa i istočne Hercegovine. Na svim su tim bojištima svojom krvlju i svojim žrtvama ispisali povijest ove legendarne postrojbe. U samom početku stvaranja hrvatskih, redarstvenih i obrambenih snaga u sustavu MUP-a 1990. godine našao se i dostatan broj Imoćana koji su većinom popunjavali specijalne postrojbe MUP-a. Sudjelovali su u redarstvenim operacijama MUP-a, među kojima je redarstvena akcija u Pakracu i najznačajnija - akcija oslobođenja Plitvica u kojoj je prva žrtva Domovinskog rata bio Imoćanin Josip Jović. Ustrojem Zbora narodne garde, polovicom 1991. godine većina Imoćana iz postrojbi MUP-a prelazi u ZNG. Izvor facebook

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.