25. obljetnica vojno-redarstvene operacije "Bljesak"

01.05.2020. 11:15:00

Državna izaslanstva jutros su u povodu 25. obljetnice vojno-redarstvene operacije "Bljesak" odala počast žrtvama kod spomen-obilježja u Okučanima.


Obilježavanje uživo prenosimo na Facebook-stranici HRT Vijesti.



U obilježavanju su među ostalima sudjelovali predsjednik Vlade Andrej Plenković, predsjednik Sabora Gordan Jandroković, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović te ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Počast poginulim braniteljima došao je odati i predsjednik Zoran Milanović, no objavio je da napušta obilježavanje zbog odore s pozdravom Za dom spremni

• Incident u Okučanima, Milanović napustio obilježavanje obljetnice

U točno 9 sati tamburaši su odsvirali i otpjevali himnu, nakon čega su pročitana imena hrvatskih branitelja koji su dali život za slobodnu i neovisnu Hrvatsku. Slijedila je minuta tišine te polaganje vijenaca.

Plenković je u izjavi novinarima nakon obilježavanja rekao da su došli odati počast braniteljima koji su položili svoje živote. Istaknuo je da su u svojem mandatu uredili to obilježje koje nas sjeća na hrabre hrvatske vojnike i policajce koji su dali svoj život za oslobađanje Hrvatske.

- Danas želimo u modernoj, slobodnoj Hrvatskoj još jednom u ime Vlade odati počast onima koji su za hrvatsku slobodu i naš način života dali sve, rekao je Plenković.


Komentirajući Milanovićev odlazak rekao je da mu je očito netko javio da je jedan od sudionika imao majicu s grbom HOS-a.

- To je njegova odluka, rekao je Plenković.

Referirajući se na Milanovićevu izjavu o ploči HOS-a za vrijeme komemoracije u Jasenovcu, rekao je da se od nikoga od njih ovdje neće čuti da se ploču s imenima poginulih branitelja može baciti.


- Njegovo je pravo da ode, naša je obveza da ostanemo ovdje, poručio je Plenković.

A na pitanje smetaju li njemu majice s pozdravom Za dom spremni, rekao je da svi koji su dali život za Hrvatsku imaju njegovo poštovanje, pa tako i pripadnici HOS-a.

• Jandroković o Milanovićevom odlasku: To nije bilo primjereno

Izvor: HRT

Izvorni autor: HRT/IMS/Foto: fah

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.