25. obljetnica zločina nad Hrvatima Travnika

18.05.2017. 10:25:41

„Uspostavili smo crtu, međutim, došlo je do zaokruženja protuudara s prostora Skender Vakufa i Kotor Varoši, jakih neprijateljskih snaga, gdje je u potpuno okruženje dovedena postrojba od 18 pripadnika HVO-a koji su masakrirani, pobijeni, mučeni na najsvirepiji način...“ 15. svibnja 1992., prije točno 25 godina, dogodio se prvi masovni zločin koji su počinile srpske paravojne snage u Središnjoj Bosni. Na mjestu zvanom Galica u Općini Travnik srpska je vojska zarobila, mučila i okrutno ubila četrnaestoricu pripadnika HVO-a Travnik.
hvo332
Osvajanje većinski hrvatske Galice bilo je od velikog značaja za Hrvate u Travniku. „Prostor Galice , ali i cijelog Vlašića vršio je konstantan pritisak na rubna sela naseljena većinom Hrvatima, i na prostor cjelokupnog grada Travnika; granatiranjem, snajperskim djelovanjem..“, govori umirovljeni general HVO-a , Ilija Nakić. Nakon uspostavljanja crte – stvari su krenule nizbrdo. „Uspostavili smo crtu, međutim, došlo je do zaokruženja protuudara s prostora Skender Vakufa i Kotor Varoši, jakih neprijateljskih snaga, gdje je u potpuno okruženje dovedena postrojba od 18 pripadnika HVO-a koji su masakrirani, pobijeni, mučeni na najsvirepiji način...“ nastavlja. Četrnaestorica su mučki likvidirana, a preživjeli se prisjećaju detalja tog kobnog dana kojeg nikada neće zaboraviti. Devetorica su odvedena u zatočeništvo gdje su bili mučeni, a ranjenici – smaknuti. „Razmijenjeni smo 24. 5... Bilo smo na nosilima. Nismo mogli hodati. Ranjenici su ubijeni, a nakon razmjene je utvrđeno da su i masakrirani“, prisjeća se Niko Marjanović, preživjeli. „Nakon što sam se oporavio, ponovno su me poslali u rov. Branio sam svoje do posljednjeg dana rata. 70% sam invalid, a nedavno su mi postotak snizili na 60%. Nikada nisam dobio nikakvo odličje, nikakvo priznanje...“ dodaje Marjanović. Unatoč manjku naoružanja hrabri pripadnici HVO-a Travnik, u akciju oslobađanja krenuli su  - bez razmišljanja. Za svoje voljene. „Nismo bili kvalitetno opremljeni, ali imali smo srce i želju da uđemo u ono što je bilo naše, i to smo i napravili“, govori Nakić. Stradali vojnici 15. 5. 1992., nisu samo ubijeni. Toga dana oduzeta im je svaka humanost i svaki oblik poštovanja; masakrirani su i unakaženi. „Nakon što su ubijeni – bačeni su u jamu, a nakon odlaska s područja Galice u jamu su bačene još dvije ručne bombe. Tijela su u jami ostala još sedam dana...“, govori Žarko Jandrić, predsjednik HVIDR-a Travnik.
hvo222
Dvadesetpet godina nakon -  za zločin nitko nije odgovarao, čak se nikada nije vodio niti istražni postupak! „Imali smo legitimno pravo i obvezu da prostor Galice stavimo pod nazor, jer mi nismo s ovog prostora ugrožavali niti jedno srpsko selo“, tvrdi Nakić. Godinama nakon tragedije jedan od preživjelih počinio je suicid. A obitelji i dan danas žive s posljedicama ove tragedije koja je zauvijek ostavila neizbrisiv trag na živote preživjelih, donosi Dnevnik.ba.FOTO

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.