26. veljače: Dogodilo se na današnji dan

27.02.2014. 16:50:04

1990.

 

- Dvodnevnim Općim saborom Hrvatske demokratske zajednica potvrdila da je najorganiziranija i najsnažnija nova samostalna politička stranka u Hrvatskoj, ali i da se "voli poigrati masovnim i opasnim ljudskim iracionalnostima", piše "Večernji list".

 

27.02.2014.

- Predsjednik CK SKH Ivica Račan, na konferenciji za novinare u Predsjedništvu CK SKH u Zagrebu, optužio HDZ kao "stranku opasnih namjera", ali nije zatražio njezinu zabranu.

 

 

1992.

 

- U Ministarstvu unutarnjih poslova Hrvatske nije bilo diskriminacija, izjavio njegov ministar Ivan Vekić.

 

- Neprijateljske provokacije na šibensko-skradinskom bojištu prerasle u ofenzivu širih razmjera.

 

 

- Samozvani predsjednik nepostojeće općine Plaški Nikola Medaković priznao da je u okupiranom Saborskom za samo jedan dan razoreno 300 domaćinstava.

 

- Osamdeset hrvatskih obitelji i pojedinaca morali pobjeći iz sela Morovića kod Šida ostavljajući imovinu četnicima.

 

- Helsinki Watch uputio pismo Miloševiću i Adžiću u kojem upozorava na neprekidno narušavanje ljudskih prava na Kosovu i traži kažnjavanje ubojica i mučitelja.

 

- U Glamoču mučki ubijen hrvatski liječnik dr. Alojzije Kelava od srpskog rezervista jugovojske Pere Vrakele iz sela Halapići kod Glamoča.

 

 

- Lord Carrington smatra zahtjev Zagreba da se Albancima na Kosovu priznaju ista prava kao Srbima u Hrvatskoj nerealnim.

 

 

1993.

 

- Molitvenim "križnim putom" ulicama i središtem Osijeka nastavljena akcija hrvatskog humanitarnog foruma "Oslobođenje svih zarobljenika iz srpskih logora".

 

- U glavnom gradu Australije Canberri otvorena hrvatska ambasada.

 

- Od oko 17.000 Hrvata, koliko ih je prije rata živjelo u obrovačkoj i benkovačkoj općini, računa se da ih tamo ima samo još oko 700, rečeno novinarima u Zadru.

 

 

- Hrvatski radio dosad zabranio osam UNPROFOR-ovih emisije, izjavila u Zagrebu novinarima UNPROFOR-ova glasnogovornica Shannon Boyd.

 

- Hrvatski branitelji odbili žestok napad četnika u zaleđu Vodica, nanijevši im težak poraz.

 

 

- Banjalučki biskup dr. Franjo Komarica uputio u svijet dramatičan apet, u kome upozorava na potpunu obespravljenost, nezaštićenost i stradanja katoličkih vjernika i Katoličke crkve u Banjolučkoj biskupiji.

 

- Ako Srbi u Hrvatskoj nisu zadovoljni pravima koja im garantiramo Ustavom, Ustavnim zakonom i međunarodnim konvencijama koje smo potpisali, spremni smo razgovarati sa Srbijom i o većem stupnju prava za srpsku manjinu, ali na bazi reciprociteta, tako da Srbija dade ista takva prava Hrvatima u Srbiji, rekao za "Večernji list" potpredsjednik hrvatske Vlade i predsjednik Ureda za suradnju s UNPROFOR-om Ivan Milas.

 

- Predsjednik Clinton potpisao naredbu američkoj vojsci da počne isporuku humanitarne pomoći BiH padabranima.

 

- Šezdeset francuskih zastupnika različitih stranačkih pripadnosti potpisalo u Parizu peticiju za mir u Hrvatskoj.

 

 

1994.

 

- Glasnogovornica predsjednika Tuđmana Vesna Škare, u izjavi za BBC o hrvatsko-muslimanskim pregovorima u Washingtonu, naglasila da je Hrvatska za očuvanje BiH kao suverene države od tri jedinice - bosanske, hrvatske i srpske - a samo u slučaju da se Srbi priključe Srbiji, Muslimani i Hrvati bi u BiH sklopili federaciju i takva BiH tvorila bi konfederaciju s Hrvatskom.

 

- Na Drugom saboru Udruge hrvatskih dragovoljaca domovinskog rata u Zagrebu javnim glasovanjem za predsjednika izabran Tomilav Merćep, protukandidat mu je bio dosadašnji predsjednik Zvonimir Trusić.

 

 

- Martić smijenio generala Kostu Novakovića s položaja "zapovjednika vojske RSK" i na njegovo mjesto postavio general-majora Milana Čelektića.

 

- Muslimanska vojska i dalje napada na hrvatske prostore u BiH, iako je jučer stupilo na snagu primirje koje su potpisali generali Roso i Delić.

 

 

1995.

 

"RAT ne zazivamo, ali poručujemo svima da je Hrvatska vojska sposobna osloboditi svaku stopu hrvatske zemlje", rekao u Varaždinu na obilježavanju druge obljetnice 7. gardijske brigade ministar obrane Gojko Šušak.

 

- Četnici iz istočne Hercegovine napali crte obrane na širem području Dubrovnika, na što je Hrvatska vojska uputila oštar prosvjed UNPROFOR-u.

 

- Uzaludni zahtjevi prognanika Brodsko-posavske županije UNPROFOR-u da posjete svoja sela, jer je on i ovaj put potvrdio da bez pobunjenih Srba ne može ništa odlučiti:

 

 

1996.

 

U Splitu održan sastanak izaslanstva Vlade Republike Hrvatske s izaslanstvom Republike i Federacije BiH, a tom prigodom premijeri Zlatko Mateša i Hasan Muratović potpisali ugovore o gospodarskoj suradnji.

 

 

- Policijske snage Federacije BiH ušle u sarajevska predgrađa Rajlovac i Nedžariće, koja su dosad držali bosanski Srbi.

 

- U Mostaru počele raditi mješovite policijske ispostave, sastavljene od policajaca iz Hrvatske i Federacije BiH, te policajaca iz EU i istočnog i zapadnog dijela grada.

Autor: