28. listopada 1992. Zločini srpske vojske – rušenje katoličkih crkava u Bosni i Hercegovini

28.10.2020. 10:07:00

O rušenju katoličkih crkava vrlo studiozno djelo napisao je pokojni general HVO-a Slobodan Praljak pod imenom ‘Srušene i oštećene katoličke crkve i vjerski objekti u Bosni i Hercegovini u ratu 1991-1995.’

Knjigu možete pročitati OVDJE.

Na današnji dan 28. listopada 1992srbijanska vojska miniranjem je srušila Katoličku Crkvu Svetog Ilije u Bosanskom Brodu. Novu crkvu posvetio je kardinal Vinko Puljić 2014. na temeljima stare.

Do tada se je sveta misa služila u podrumu župnog stana.

Kad je srpska vojska ušla 6. listopada 1992. u Bosanski Brod, katolička crkva sv. Ilije bila je samo granatom pogođena u visini početka zvonika.  Kad su bogomolje (džamija i crkva) snimljene i vijest obišla svijet riječju i slikom – Srbi su sravnili sa zemljom i katoličku crkvu i džamiju.

Tada su neprijatelji poravnali temelje u ratu porušene prve župne crkve i nijekali da tu nikada nije bilo crkve. No otkopavanjem temelja istina je došla na vidjelo te je na istim temeljima i po istom projektu sagrađena nova crkva.

U općini Bosanski Brod prije rata živjelo je 35.000 stanovnika. Najveći je bio broj Hrvata (41 %), pa Srba (33 %) i Bošnjaka 12 %. U gradu Bosanskom Brodu Hrvati su činili 57 % stanovnika, Bošnjaci 20 %, a Srbi samo 15 %.
O rušenju katoličkih crkava vrlo studiozno djelo napisao je pokojni general HVO-a Slobodan Praljak pod imenom Srušene i oštećene katoličke crkve i vjerski objekti u Bosni i Hercegovini 1991-1995.. Knjigu možete pročitati OVDJE.

Izvor: Narod.hr

Izvorni autor: Petar Horvatić/Foto: slika zaslona

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.