28. studenoga 1991. Lipik – Slavonci nisu zaboravili ‘Gadafija’, junaka obrane Lipika i Domovinskog rata!

28.11.2021. 09:17:00

Ibrahim Milad Salem Abushaala, zvani Gadafi, posmrtno je unaprijeđen u čin bojnika Hrvatske vojske.

Njegovi Slavonci i Hrvati Lipika nikada nisu zaboravili dobrotu ovog velikog čovjeka i junaka Domovinskog rata. U borbama za Lipik poginula su čak četiri zapovjednika obrane Lipika.

 

Dana 27. studenog 1991. pobunjeni Srbi potpomognuti vojnicima JNA, među kojima su bili specijalci iz Niša, započeli su žestoki napad na Lipik. Sljedećeg dana, 28. studenog, na svim obrambenim punktovima po gradu vodile su se još žešće borbe

„Kad smo se vratili do groblja. Vatra je bila sa svih strana. Neki su pokušavali gađati s „osama“ i protutenkovskim ručnim bacačima tenkove, međutim nisu ih mogli pogoditi. Snajperisti su isto dolazili s dva kraja, pucali su, paljba je bila stvarno jaka. Gadafi je prvi izašao istureno do bandere na kutu kod Melićeve kuće. Odatle je u dva pokušaja pucao na njihovog snajperista, tromblonima, i kod trećeg pokušaja bio je pogođen. Tu je jedna grupa naših potrčala do njega i sklonila ga do bandere u zaklon. Metak mu je probio bočno kroz ruku, kako je stajao, i između spoja pancirke što je bila u dva dijela pogodila ga direktno u srce. Nakon toga smo se povukli.“, rekao je Zvonko Novokmet kako je u uličnim borbama poginuo Gadafi.

Zbog teških okolnosti i stalne paljbe sa svih strana branitelji su ostavili beživotno tijelo Gadafija u zaklonu kod Melićeve kuće do dolaska okupatora.

Trećina Lipika nikada nije pala u ruke okupatora, branitelji Lipika su zadržali prostor od groblja, škole, Rezbarov sokak, ulice prema Filipovcu i Tabor. 6. prosinca 1991. kada su branitelji oslobodili okupirane dijelove Lipika tijelo Gadafija pronađeno je na groblju. Tijelo Ibrahima Abushaale prevezeno je u Libiju gdje je sahranjen u rodnoj Mysurati.

Gadafi je posmrtno unaprijeđen u čin bojnika Hrvatske vojske.

Ibrahim Milad Salem Abushaala rođen je 28. srpnja 1955. Mysurati u Libiji, po zanimanju bio je medicinski tehničar, a u Libiji je kao vojnik sedam godina služio vojsku. Za vrijeme služenja vojnog roka sudjelovao je u libijsko-čadskom ratu stekavši zavidno vojno iskustvo kojeg je kasnije koristio u obrani Lipika. Kratko vrijeme prije početka Domovinskog rata doselio se iz Libije u Lipik gdje je započeo zajednički život sa suprugom Zoricom Jurki koju je upoznao u Libiji dok je tamo radila kao medicinska sestra. Lipičani su ga prozvali Gadafi, po tadašnjem vođi Libijske džamahirije, a među Lipičanima bio je poznat i po nadimku Martin.

Ovaj junak Domovinskog rata zaslužuje vječno pamćenje i zahvalu hrvatskog naroda.

Što niste znali o herojskoj obrani Lipika i njegovom junaku Gadafiju?

Izvor: Portal dnevnih novosti

Izvorni autor: PDN - arhiva/Foto: narod.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.