28. veljače: Dogodilo se na današnji dan

28.02.2014. 00:38:49

1990.  

28.02.2014.

- Reagirajući na sabor HDZ-a, Predsjedništvo SR Hrvatske zauzelo stajalište da je taj skup bio "atak na demokraciju", te zatražilo od Izvršnog vijeća Hrvatske da utvrdi je li na saboru prekršen Ustav i važeći zakoni.   - Predsjedništvo boraca Zagreba osudilo Opći sabor HDZ-a i ustvrdilo da "ono što Tuđman traži može dobiti jedino građanskim ratom".       1992.   - U zagrebačkoj policijskoj upravi uspjeli smo približno uskladiti nepovoljni omjer nacionalne pripadnosti djelatnika, koji je bio 1990. godine - 80 posto Srba prema 20 posto Hrvata, izjavio njezin načelnik Ante Devčić.   U Rijeci pokrenuta istraga protiv 40 osoba za koje se sumnja da su sudjelovale u genocidu u Saborskom.   Podneseno 1.056 prijava za zločine protiv Republike Hrvatske na Baniji.   - Rat nije gotov dok cijela Hrvatska ne bude oslobođena, na to treba pripremiti hrvatske vojnike i pučanstvo, i ne treba imati iluzije da će UN riješiti naše probleme, izjavio Ivica Vrkić, pomoćnik zapovjednika Prve operativne zone.  

  - "Svi Hrvati iziđite na referendum o BiH", uputilo poziv Predsjedništvo HDZ BiH.   - Pripadnici četničkog odreda "Dušan Silni" natjerali zarobljene mještane Lovasa kod Šida na minska polja.       1993.   - Započela amerčka operacija dostave pomoći istočnoj Bosni iz zraka: za početak dva američka "herculesa" bacili milijun letaka i zatim se vratili u zračnu bazu Thein-Main u Njemačkoj.   - Četnici, nakon nekoliko napada teškim dalekometnim topovima, na Šibenik ispalili raketne projektile tipa "orkan" sa zabranjenim kasetnim punjenjem. Jedna osoba teže ranjena, više ih lakše, a materijalna šteta znatna.   - Pripadnici Armije BiH izazivaju u srednjoj Bosni nove incidente, koji mogu biti razlogom novih oružanih sukoba između Hrvata i Muslimana priopćeno s izvanredne sjednice HVO Hrvatske zajednice Herceg Bosna u Mostaru.  

  - Ako se u tzv. SR Jugoslaviji nastavi inflacija YU-dinara kao dosad, godišnja stopa inflacije dostići će fantastičnu brojku od milijun posto!   - Rusko oružje, uključujući i suvremene rakete, krijumčari se u Srbiju i na okupirana područja Hrvatske i BiH, temeljem tajnog ugovora od prije mjesec dana, tvrdi londonski "Observer" u ekskluzivnom izvješću iz Ženeve.   - Švedskog generala Larsa-Erica Wahlgrena imenovao u New Yorku glavni tajnik UN Boutros Ghali za zapovjednika UNPROFOR-a u privremenom razdoblju od 3. do 31. ožujka, kada istječe mandat UNPROFOR-u.       1994.   - Američki zrakoplovi, u redovnoj misiji nadzora štovanja zabrane letenja nad BiH, nakon dva upozorenja, srušili četiri od šest srpskih zrakoplova, kršitelja zračnog prostora.   - Napad zrakoplova NATO-a na srpske zrakoplove nad BiH smatramo odlučnošću europskih zemalja da se suprotstave srpskoj agresiji, ali i upletanju Rusije na tlo Balkana, izjavio hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman u Tirani, gdje se nalazi u službenom posjetu.   - Potpiše li sporazum s Muslimanima, Hrvatska bi dobila konačnu integraciju UNPA područja, pola milijarde dolara od Svjetske banke, bila bi primljena u zapadne političke, obrambene i gospodarske saveze, rekao visoki dužnosnik State Departmenta, koji je želio ostati anoniman, dopisniku "Večernjeg lista" iz Washingtona Vladimiru Gossu.       1995.  

  Švedska tvrtka "Ericsson" kupila 49.07 posto dionica "Nikole Tesle".   - Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav Sabora RH konstatirao da je plan Z-4 suprotan hrvatskom Ustavu, jer predviđa federalizaciju i konfederalizaciju Hrvatske, te kao takav je neprihvatljiv.   - "SR Jugoslavija" i Rusija potpisale ugovor o vojnoj suradnji, to je rezultat posjeta Moskvi jugoslavenskog ministra obrane Pavla Bulatovića i susreta s ruskim kolegom Pavelom Gračovom.       1996.   Britanski vojnici IFOR-a razmješteni u Banjoj Luci "četiri do pet puta" vidjeli Radovana Karadžića, no nisu ga ni pokušali uhititi, iako je za njim izdana međunarodna tjeralica, rekla glasnogovornica NATO-a u Sarajevu bojnica Carol Haig.  

Autor: