29. listopada 1999. – Hrvatski Sabor proglasio 18. studeni Danom sjećanja na žrtvu Vukovara

29.10.2015. 07:19:24

Na današnji dan, 29. Listopada 1999., netom prije višestranačkih izbora koji su prvi puta nakon osamostaljenja na vlast doveli „crvenu koaliciju“ na čelu sa pokojnim Ivicom Račanom i bivšim predsjednikom Stipom Mesićem, Hrvatski Sabor je donio povijesnu odluku o proglašenju datuma 18. studeni Danom sjećanja na žrtvu Vukovara. To je učinjeno s razlogom, jer su upravo u to vrijeme krugovi okupljeni oko oporbe, prvenstveno SDP-a i HNS-a, provodili zastrašujuću kampanju diskreditiranja Domovinskog rata i branitelja, kao i predsjednika Franje Tuđmana. To je išlo toliko daleko da su predsjednika Tuđmana, nakon svih razaranja i žrtava hrvatskog naroda, pojedini mediji i političari proglašavali prijateljem i suradnikom Slobodana Miloševića u „dogovorenom ratu“, kao i izdajnikom i lopovom. Bila je to sustavna višegodišnja kampanja sa ciljem održavanja (post) komunističkih struktura na vlasti. Te strukture su se pažljivo rasporedile u politčkom, medijskom, kulturnom, a posebno gospodarskom životu Hrvatske u vrijeme dok su hrvatski mladići ginuli diljem Lijepe Naše. Tako su u to vrijeme nicale famozne salvete o podjeli Bosne, novinski članci o tome kako je Gojko Šušak ispaljivao raketne projektile na Borovo Selo, laži o hrvatskim ratnim generalima i brojne druge pažljivo sročene i organizirane objede koje su izgledale naoko nepovezane. S osobitom gorčinom sjećamo se promidžbenog uradka Nenada Puhovskog „Oluja nad Krajinom“ gdje je hrvatsko vodstvo i Hrvatska vojska, segmentiranim i namjernim vađenjem pojedinih situacija iz cijelog političkog i ratnog konteksta od 1989-1995. gotovo proglašeno krivcem za rat i nesreće na ovim prostorima. Nije zaboravljena niti čuvena izjava ministrice vanjskih poslova Vesne Pusić „o agresiji Hrvatske na BiH“. To zaista nikada ni jedan ministar nije rekao o svojoj zemlji, pa čak ni onih zemalja i sila koje su bili agresori diljem svijeta. Baratajući poluistinama i konstrukcijama hrvatski se čovjek htio, po već oprobanom obrascu od 1945-1990., silom uvjeriti u drugačiju stvarnost od one koju je netom proživio, a sve zbog vladanja (post)komunističkih i drugih interesnih skupina na ovim prostorima. Vođen domoljubljem i željom za davanjem dostojanstva žrtvi Vukovara, na današnji dan 1999. Hrvatski Sabor je proglasio 18.studeni Danom sjećanja na žrtve Vukovara.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.