3. kolovoza 1995. godine poginuo je heroj Domovinskog rata Josip Markić

03.08.2022. 17:21:00

Hrvatske snage u operaciji „Ljeto '95“ uspjele su osloboditi Bosansko Grahovo i Glamoč i izbile krajem srpnja 1995. na prilaze Kninu. Sve je bilo spremno za „Oluju“. Ipak, snage 2. krajiškog korpusa Vojske Republike Srpske teško su se mirile s porazom te su na sve načine pokušale vratiti izgubljene položaje. Vrlo teške borbe vodile su se za istaknutu kotu Lisina s koje se nadzirala cesta Grahovo-Livno. Nekolicina pripadnika 4. gardijske brigade, pripadnici 3. bojne i izvidničke satnije, obranili su taj položaj uz nemalu žrtvu - 3. kolovoza 1995. ondje je poginuo heroj Domovinskog rata Josip Markić. Ovog mladića iz Bugojna rat je zatekao na odsluženju vojnog roka u JNA iz koje bježi u ljeto ’91.

Odmah se uključio u obranu napadnute Hrvatske. Nakon kraćeg razdoblja u redovima HOS-a prešao je u 4. brigadu gdje se isticao pod zapovjedništvom legendarnog Andrije Matijaša Pauka sudjelujući u obrani, a zatim i oslobađanju hrvatskog juga. Nakon kraćeg razdoblja provedenog u 116. brigadi, vratio se u 4. brigadu s kojom sudjeluje u kasnijoj fazi operacije „Maslenica“. Kao pripadnik prve generacije u Obučnom središtu Šepurine uspješno je završio padobransku obuku sudjelujući u vojnoj vježbi „Bandira 94“. Zbog sposobnosti i hrabrosti iskazane u operaciji „Zima ’94“ postavljen je za dozapovjednika izvidničke satnije 4. gardijske brigade, legendarnih „odlikaša“. Među suborcima je bio omiljen, a pamte ga kao sposobnog i poštenog zapovjednika.

Usprkos njegovoj pogibiji, koja ih je potresla, uspjeli su obraniti važnu kotu. Bijesne zbog poraza, neprijateljske snage izvršile su niz topničkih napada na hrvatske položaje pogodivši pritom autobus 81. gardijske bojne „Kumovi“ čijih je pet pripadnika smrtno stradalo. Ipak, ništa nije moglo zaustaviti hrvatske snage koje su dva dana kasnije ušle u oslobođeni Knin. U njemu se danas nalazi vojni poligon Hrvatske vojske koji nosi ime po Josipu Markiću.

Izvor: Ares Military Resurrection

Izvorni autor: ARM/Foto: snimka zaslona/YouTube

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.