3. veljače: Dogodilo se na današnji dan

04.02.2014. 00:48:29

1991. - Naoružani Srbi pritiscima na Muslimane u istočnoj Hercegovini silom i ucjenama žele etnički očistiti te krajeve. 1992. - U Škabrnji, selu blizu Zadra, četnici zvjerski ubili i masakrirali 52 mještana Hrvata, evidentirano na zadarskoj patologiji.  

03.02.2014.

- Jugoarmija ostavila u benzinskim rezervoarima kasarne "Pleso" u Zagrebu 300 000 komada streljiva i velike količine napalm-praška, koji bi, da su aktivirani, imali posljedice kao da su napalm-bombe bačene na šire područje južnog dijela Zagreba.  

  - Pod pritiskom četnika i jugovojske, istočnoslavnoski gradić Ilok moralo napustiti 5 000 Hrvata. - Prema izvješću Glavnog sanitetskog stožera Hrvatske, u ratnim sukobima u Republici Hrvatskoj od 17. kolovoza 1991. do danas poginulo 3 127 a ranjeno 16 863 osobe. U Vukovaru poginulo oko 600 hrvatskih branitelja i oko 1 100 civila. 1993. - SAD i službeno otkrivaju zlodjela Srba u Hrvatskoj i BiH.  

 - Potpredsjednici hrvatske Vlade Vladimir Šeks i dr. Mate Granić u pismu upućenom Boutrosu Ghaliju traže njegovo zalaganje za hitno i bezuvjetno oslobađanje svih zatočenika.

- U Vojnom sudu u Splitu počelo suđenje srpskim "novinarima" Ognjenu Tadiću i Milovanu Pejanoviću koje je Hrvatska vojska kod Peruče uhitila s arsenalom oružja.

- Britanski ministar vanjskih poslova Douglas Hurd u Strasbourgu oštrim riječima govorio protiv međunarodne vojne intervencije u BiH. 1994.   - U pismu glavnog tajnika UN Boutrosa Ghalija Vijeću sigurnosti optužuje se Hrvatska za vojnu prisutnost u BiH.  

 - Američki Senat izglasio amandman kojim preporučuje predsjedniku Clintonu da razmotri mogućnost uvođenja gospodarskih sankcija protiv Hrvatske zbog "kršenja suvereniteta BiH i slanja tisuća hrvatskih vojnika u tu zemlju". - Na konferenciji za novinare u Helsinkiju predstavnik UNICEF-a izjavio da se djeca u BiH koriste kao taoci, da kopaju rovove, a neka su uključena i u borbe 1995. - Pariški "Le Monde", pišući o islamizaciji Bosne, ističe da je Izetbegovićeva SDA tijekom rata prisvojila sva ključna mjesta u zemlji, u vladi, u vojsci, u administraciji, u glasilima, samo se grad Tuzla još opire takvoj dominaciji. - Hrvatski pravni stručnjak dr. Smiljko Sokol izjavio za "Večernji list" kako je Z4 ustvari probni konfederalni balon međunarodne zajednice za Hrvatsku, ali da je predsjednik Tuđman tu jasan: postoji crta preko koje se ne može ići, nema federalizacije Hrvatske niti države u državi. 1996. - Bosanski Srbi povukli svoje snage iz sarajevskog naselja Grbavica, koje će biti vraćeno Federaciji BiH.

Autor: