30. GODINA OD OSLOBOĐENJA SELA KORITA Obitelj i suborci prisjetili su se i odali počast poginulim Tigrovima

08.12.2021. 11:22:00

Povodom 30. godišnjice oslobođenja sela Korita pri čemu su 7. prosinca 1991. poginuli pripadnici 1. A brigade Zbora narodne garde „Tigrovi“ Ivan Ljubić i Mario Štivin, njihovi suborci i članovi obitelji danas su se prisjetili njihove žrtve i odali im dužnu počast polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomen obilježju koje je u čast ove dvojice hrvatskih branitelja podignuto u selu Korita. 

Uz majku i brata poginulog branitelja Ivana Ljubića u Koritima su počast poginulim braniteljima došli iskazati i predstavnici Udruge ratnih veterana 1. gardijske brigade Tigrovi Požeško-slavonske županije predvođeni predsjednikom udruge Zoranom Josipovićem, predsjednik gradskog vijeća Grada Lipika Slobodan Katunar, general Miroslav Vacek i suborci poginulih Tigrova.

Ivan Ljubić i Mario Štivin dvojica su od trinaest pripadnika 1. gardijske brigade “Tigrovi”  koji poginuli u Domovinskom ratu na lipičkom ratištu 1991. i 1992. godine. Svima njima u čast i spomen podignuto je u kolovozu 2020. godine spomen obilježje u Donjem Čagliću na kojem je danas također  položen vijenac i zapaljena svijeća u znak zahvalnosti na žrtvu koju su ti mladi ljudi položili na oltar Domovine.

Na današnjoj komemoraciji poginulim Ivanu Ljubiću i Mariu Štivinu, predsjednik Udruge ratnih veterana 1. gardijske brigade Tigrovi Požeško-slavonske županije Zoran Josipović pročitao je kratki presjek događanja koja su se prije 30 godina odvijala u Koritima kada su živote izgubila ova dva mlada hrvatska branitelja.

Bitka u kojoj su “Tigrovi” potukli “Bele orlove” - oslobođeno selo Korita

Početkom prosinca 1991. godine temeljem zapovjedi Zapovjedništva Operativne grupe Posavina pokrenuta je druga faza najveće operacije hrvatskih snaga u zapadnoj Slavoniji – „Orkan 91“. Početni cilj bio je presjeći prometnicu Okučani – Lipik, iznimno važnu neprijateljskim snagama JNA i pobunjenih Srba. Jedan od glavnih pravaca napada bio je iz Korita u pravcu Lipika.

Za selo Korita vodile su se teške borbe u više navrata. Konačan napad hrvatskih snaga pokrenut je 4. prosinca 1991. Nakon cjelodnevnih borbi neprijatelj je okružen. Obruč oko Korita držan je cijelu noć i nastavljen 5. prosinca. Hrvatske snage pazile su posebno na pravce od Jagme i Gornje Subocke odakle je neprijateljskim snagama mogla doći pomoć. Istog dana, nekoliko kilometara dalje hrvatske snage krenule su u oslobađanje Lipika, a snage Operativne zone Bjelovar koje su sudjelovale u toj akciji, pružile su pomoć u napadu na Korita. Žestoke borbe vodile su se i 6. prosinca kada je protivnik potisnut u dubinu sela. Napokon, nakon nekoliko neuspješnih pokušaja selo je napokon oslobođeno 7. prosinca 1991. godine.

Bio je to uspjeh 1. A brigade Zbora narodne garde „Tigrovi“ koja je, uz potporu diverzantskog voda 117. koprivničke brigade Hrvatske vojske, slomila obranu sela kojeg su, pripadnici paravojne srpske formacije, „Beli orlovi“ pretvorili u četničko uporište. Pripadnici 2. bojne predvođeni zapovjednicima satnija Tomom Medvedom i Božom Kožulom te 4. bojne predvođeni zapovjednikom satnije Damirom Tomljanovićem „Gavranom“ bili su nositelji ovih borbenih djelovanja. U oslobađanju sela poginula su dvojica „Tigrova“ – Ivan Ljubić i Mario Štivin.

Oslobođenjem Korita otvorio se prostor za daljnje napredovanje hrvatskih snaga. U jutarnjim satima 8. prosinca 6. bojna „Tigrova započela je frontalni napad na Jagmu koja je oslobođena istog dana, a 9. prosinca oslobođene su Gornja i Donja Subocka.“ (autor teksta: Borna Marinić)

Izvor: Compas

Izvorni autor: Tomislav Ević/Foto: fah

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.