30. kolovoza 2007. Kornati – tragedija mladih vatrogasaca

30.08.2016. 12:03:04

Na današnji dan, 30. kolovoza 2007. dogodila se strašna tragedija na hrvatskom otoku Veliki Kornat u kojoj je stradalo 13 mladih vatrogasaca. Dvanaest mladića iz Šibenika, Vodica i Tisnog je poginulo, a jedini je preživio Frane Lučić iz Tisnog. Najmlađi vatrogasac Marko Stančić imao je samo 17 godina. Događaj, koji se smatra jednom od najvećih mirnodopskih nesreća u Hrvatskoj, duboko je potresao hrvatsku javnost. Vatra je okružila gasitelje koji su se našli u njezinom obruču i tako bili zahvaćeni vatrenom stihijom. Poginulo je šest vatrogasaca iz vatrogasne postrojbe Šibenik: Dino Klarić, Ivica Crvelin, Ivan Marinović, Marko Stančić, Gabrijel Skočić i Hrvoje Strikoman, a sedmero je preživjelo uz teške opekline po tijelu, ali su ubrzo umrli od posljedica teških opekotina: Tomislav Crvelin, Ante Crvelin, Josip Lučić, Karlo Ševerdija i Marinko Knežević Posljednji je, u splitskoj kliničkoj bolnici, dana 16. rujna, preminuo Ante Juričev-Mikulin. Dvanaest spomen križeva podsjeća na strašnu tragediju, ali i spremnost na žrtvu, dobrotu i nesebičnost mladog čovjeka. Križevi dugi 25 metara i široki 15 metara, izrađeni su ljudskim rukama, bez upotrebe strojeva i vezivnih elemenata korištenjem tehnike suhozida. Svaki križ ima tri ploče s uklesanim tekstom: s imenom vatrogasca, imenom DVD-a kojem je pripadao i stihom po izboru obitelji. Smješten je uz krak križa s lijeve strane, na mjestu srca. Podignuta je i kapelica Sv. Florijana, zaštitnika vatrogasaca, također u tehnici suhozida, i uređeno je oko kilometar pješačke staze te pristanište za brodove.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.