30. OBLJETNICA SPOMENA NA UBIJENU HRVATSKU MLADOST I NAJMLAĐU ŽRTVU U DOMOVINSKOM RATU - IVAN ŠPOLJARIĆ

26.09.2021. 10:06:00

Svetom misom u Drežnik Gradu i komemoracijom kod Spomenika u Grabovcu u nedjelju je obilježena 30. obljetnica pogibije troje djece prognanika, među kojima i najmlađe žrtve iz Domovinskog rata, tromjesečnog Ivana Špoljarića.

Vijence i svijeće stradalima položili su ministar Hrvatskih branitelja Tomo Medved, župan Ličko senjske županije Ernest Petry, saborske zastupnice Anita Pocrnić Radošević i Maja Grba, načelnici Općine Plitvička jezera i Rakovica, Ante Kovač i Mihovil Bićanić.

“Dajemo si obvezu i zavjet odgovorno obnašati dužnosti za koje smo dobili povjerenje, da Hrvatska bude onakva kakvu su sanjali naši preci, poginuli hrvatski branitelji i civili, onakva kakvu žele naša djeca i njihova djeca”, poručio je izaslanik predsjednika Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved izrazivši suosjećanje rodbini poginule djece – Ivana, 17- godišnje Dubravke te 18-godišnje Josipe Špoljarić (18).

Istaknuo je važnost obilježavanja te tužne obljetnice kako bi se pamtila “krvlju plaćena žrtva za slobodu koju danas uživamo”.

Zahvalu na organiziranju komemoracije Medved je uputio Udruzi hrvatskih branitelja Domovinskog rata Općine Plitvička Jezera.

“U pleteru slobode koju Hrvatska danas uživa 30 godina od ovog stradanja su i ove žrtve. Dajemo si u zavjet odgovorno obnašati dužnosti za koje smo dobili povjerenje, da Hrvatska bude onakva kakvu su sanjali naši preci, poginuli hrvatski branitelji i civili i onakva kakvu žele naša djeca i njihova djeca”, rekao je Medved.

Da se podsjetimo:

U autokampu Grabovac kod Slunja bili su smješteni starci, žena i djeca. Prije 30 godina, 26. 09. 1991. godine sa srpskih položaja na to područje ispaljena je raketa, saznalo se da su tu samo civili. U toj nesreći poginuo je IVAN ŠPOLJARIĆ, beba stara samo tri mjeseca.  Ivan je poginuo u naručju svoje majke. Zar četničke granate, mine i rakete biraju koga će ubiti, biti je da su Hrvati i da im treba nanijeti štetu.  Nedaleko ceste D1 podignuto je 2017. spomen obilježje djeci ubijenoj 26. rujna 1991. u turističkom kampu gdje su prognane obitelji iz sela Karana našli privremeno utočište. Granata koju je poslala mržnja (tj. agresor) ubila je troje djece: djevojke Dubravku (17) Josipu (18) i malu bebu Ivana (3 mjeseca). U autokamp Grabovac u to vrijeme bili su smješteni prognanici iz susjednih sela, starci i žene s malom djecom. Tu su potražili svoje privremeno utočište. Petra je s Ivanom bila u paviljonu ‘Jelena’ u kojem su bile i ubijene djevojke. Jedan od projektila kojim je agresor gađao civile u kampu probio je krov, eksplodirao, a krhotine su usmrtile djecu. Svi troje su bili iz sela Korana-Špoljarići.

Majke s djecom i starija populacija su, nakon pretrpljenih teških napada od strane velikosrpskog agresora premješteni u sigurnija naselja poput Rakovice i Grabovca. Jedan dio stanovništva bio je smješten u, kako se tada mislilo, „sigurnom mjestu“, auto-kampu Grabovac. 26. rujna 1991. godine oko 18:30 sati s brda Višnjevača iznad sela Smoljanca ispaljeno je nekoliko smrtonosnih projektila, a tri su pala na navedeni kamp u kojem su boravili prognanici, starci i žene s djecom. Dvije su granate pale u neposrednoj blizini paviljona „Jelena“, a jedna je pogodila paviljon, probila krov, eksplodirala te je od krhotina granate stradalo troje djece:

Josipa Špoljarić (18 godina)

Dubravka Špoljarić (17 godina)

Ivan Špoljarić (3 mjeseca i 6 dana)

U trenutku tragedije, očevi poginule djece (hrvatski branitelji) nalazili su se u selu Korana i branili svoje domove od velikosrpskog agresora. Tužnu vijest su čuli tek ujutro u 6 sati na radiju. Ni u najgorim noćnim morama nisu slutili da je riječ o njihovoj djeci.

Napad je bio isplaniran, a cilj je bio pogoditi najbolniju točku, tj. mjesto gdje su se nalazile žene s djecom i starci, te ih što više ubiti kako bi pao moral braniteljima.

Djeca su sahranjena na drežničkom groblju u zajedničkoj grobnici.

Podsjećamo da je Ivan Špoljarić rođen 20. lipnja 1991. godine te da je tada bio star samo 3 mjeseca i 6 dana.

 

Izvor: Portal dnevnih novosti

Izvorni autor: Dražen Šemovčan Šeki/Foto: fah

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.