30. prosinca 1991. - Poginuo novinar Živko Krstičević

30.12.2021. 10:06:00

Na Turnju kod Karlovca 30. prosinca 1991. poginuo je Živko Krstičević. Taj istaknuti hrvatski snimatelj rođen je u Zagrebu 1954., a studij filmskog i televizijskog snimanja apsolvirao je 1983. Još tijekom studija razvio se u svestranog stvaratelja kojeg je zanimalo sve vezano uz televiziju i film. Neki od redatelja s kojima je surađivao bili su Jakov Sedlar i Slobodan Praljak s kojima je snimio nekoliko dokumentarnih filmova o hrvatskoj kulturi. Godine 1991. predaje i pisani diplomski rad „Televizija visoke rezolucije“ koji nije stigao obraniti. Naime, izbijanjem velikosrpske agresije na Hrvatsku Krstičević se angažirao kao ratni snimatelj i novinar-reporter, a radio je uglavnom za američku novinsku agenciju Worldwide Television News. U ljeto 1991. snimio je izlazak tenkova JNA iz vojarne „Maršal Tito“. Snimao je u Lici, Banovini, zapadnoj i istočnoj Slavoniji. Najčešće je snimao ratnu svakodnevicu Korduna, uglavnom na Turnju, prvoj crti obrane Karlovca. Upravo je ondje, Živko Krstičević kamerom zabilježio posljednji trenutak svoga života.

Izvor: Portal dnevnih novosti

Izvorni autor: Dražen Šemovčan Šeki/Foto: fah

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.