31. obljetnica osnutka Specijalne jedinice policije "Šimini anđeli pakla"

15.03.2022. 15:40:00

Specijalna jedinica policije Policijske uprave brodsko-posavske "Šimini anđeli pakla", osnovana je 15. ožujka 1991. godine, pod prvotnim nazivom Posebna jedinica policije. Sačinjavali su ju djelatnici Policijske postaje Slavonski Brod (tri aktivna voda), Policijske postaje Nova Gradiška (jedan vod) i Policijske postaje Požega (jedan vod), koji se dana 1. srpnja 1993. godine izdvojio iz Specijalne jedinice policije Slavonski Brod, te pripojio Policijskoj upravi Požeško-slavonskoj.

Oko osamdesetak mladića, dragovoljaca, početkom listopada 1990. godine u Slavonskom Brodu, bez puno premišljanja odjenulo je časnu policijsku odoru u cilju obrane domovine. Odmah su upućeni na obuku u Valbandon, te su potom raspoređeni po području Like i Korduna gdje su obavljali policijske zadaće do kraja devedesete, no vrlo brzo su se našli u ratnom vihoru.

Golobradi mladići naprasno su preko noći odrasli i stasali u ozbiljne muškarce, na čijim licima se i danas iščitavaju proživljene traume. Najveća ratna iskušenja, traume, pogibije i ranjavanja, „Šimini anđeli pakla“, proživjeli su zajedno sa svojim zapovjednikom, hrabrim i legendarnim Šimom Đamićem. Sudjelovali su u Domovinskom radu diljem Lijepe Naše, te u prvim borbenim djelovanjima oslobađajući Vukovar. Prošli su ratišta u Glini, zapadno ratište (Okučani, Gorice, Nova Gradiška, Stara Gradiška), južno bojište kroz akcije: „Maslenica“ i „Medački džep“, te druge terene izvan matične policijske uprave (Požega, Dubrovnik). Sudjelujući u ratnom vihoru Velebita, izdržavali su nadljudske napore i bili uz svakodnevne neprijateljske napade izloženi i ekstremnim vremenskim uvjetima. Također su svoj doprinos dali i aktivno sudjelujući i briljantnim Vojno redarstvenim akcijama „Bljesak“ i „Oluja“, te konačnom oslobođenju domovine.

Po povratku sa terena, vraćali su se istodobno i sretni i tužni. Sretni zbog pobjede, a tužni zbog gubitka svojih suboraca, hrvatskih branitelja i heroja. Tijekom ratnih djelovanja osam (8) pripadnika Specijalne jedinice policije Policijske uprave brodsko-posavske, položilo je svoje živote na oltar domovini, dok je ranjeno 86 pripadnika, a 18 pripadnika je nesretno, smrtno stradalo i umrlo.

U obrani slobode Republike Hrvatske - u borbi protiv mržnje životi im se ugasiše!

Izvor: PU Brodsko - posavska

Izvorni autor: Dražen Šemovčan Šeki/Foto: fah

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.