40 godina od atentata na Ivana Pavla II. – ‘Jesmo li izmolili Večernju?’ (VIDEO)

13.05.2021. 18:25:00

Na obljetnicu prvoga ukazanja Gospe Fatimske, 13. svibnja, pokušan je atentat na poglavara Katoličke Crkve. 

Dana 13. svibnja 1981. Ivan Pavao ll. imao je audijenciju na Trgu svetoga Petra u Rimu. Trebao je proći Trgom, pozdraviti se s vjernicima i služiti svetu misu na Trgu na blagdan Gospe Fatimske. U 17 sati krenuo je iz papinske palače vozeći se papamobilom, blagoslivljajući vjernike i djecu.

Toga je dana na Trgu svetoga Petra bio i 23-godišnji mladić Mehmet Ali Aǧca, Turčin, koji je nekoliko dana prije pobjegao iz zatvora u kojem je služio doživotnu kaznu zbog ubojstva turskoga novinara Abdija Ipekcija. Zajedno s prijateljem stoji blizu mjesta kuda je trebao proći Sveti Otac. 

Povijesti, osobnosti, životi se ta dva čovjeka susreću u 17 sati i 17 minuta. Mehmet Ali Aǧca vadi pištolj Browning kalibra 9 mm i ispaljuje nekoliko hitaca na Svetoga Oca, pogađa ga u abdomen, desni lakat i kažiprst. Papa je hitno prevezen u Gemelli Hospital gdje ga operira dr. Francesco Crucitti. U času ranjavanja dr. Crucitti je bio u drugoj bolnici te je, saznavši od jedne časne da je papa ranjen, žurno išao prema Gemelli Hospital.

Na putu do tamo zaustavio je policajca i rekao mu: „Ja sam kirurg koji će operirati Papu, moram stići brzo.“ U intervju koji je poslije dao opisao je težinu stanja u kojem je Papa bio kada je stigao u bolnicu. Također je poslije još nekoliko puta operirao Papu sanirajući posljedice atentata. Na tiskovnoj konferenciji nakon operacije rekao je: „Tijekom sljedećih sati i sljedećih nekoliko dana dat će nam se odgovor, za koji se nadamo da će biti povoljan.“

Papin tjelesni čuvar i jedna časna sestra svladavaju Mehmeta Ali Aǧca i zadržavaju ga do dolaska policije. Mladić koji je bio s njim je Oral Çelik, 22 godine, trebao je baciti ručnu bombu na Papu, no nije imao hrabrosti za to. Uspio je pobjeći, 1985. godine uhićen je u Švicarskoj, te je proveo nekoliko godina u zatvoru.

U trenutcima teške operaciji koja je trajala oko šest sati, mediji širom svijeta prenose vijest o napadu na Papu i mnogi se mole za Papin život. Okolnosti atentata na Papu nikada nisu do kraja rasvijetljene, iako su vođene mnoge istrage, iako su postavljene mnoge teorije.

Što je rekao Papa? „Jedna je ruka ispalila metak, a druga ga je vodila“, rekao je Ivan Pavao II., uvjeren da je Gospa Fatimska bdjela nad njegovim životom. Neka balistička izvješća koja su se pojavljivala tumače da je metak trebao Papu pogoditi u srce, ali je „skrenuo“, tj. promijenio putanju.
Godinu dana nakon atentata, papa je posjetio svetište u Portugalu. U Gospinu krunu stavio je metak koji su liječnici izvadili tijekom operacije.
Ponovni susret ta dva čovjeka ne ostavlja mjesta ravnodušnosti. Dana 27. prosinca 1983. godine prvi se put gledaju oči u oči; Sveti je Otac posjetio Mehmet Ali Aǧca u zatvoru.

Nikada se nije saznalo o čemu su razgovarali, ali se zna da mu je Papa dao oprost. Poslije je Papa bio u kontaktu s Aǧçinom obitelji. Sastao se s njegovom majkom i bratom; zamolio talijanskog predsjednika Ciampija za Aǧcino pomilovanje.

Koji su sve bili plodovi Papina pohoda čovjeku koji ga je pokušao ubiti i koji je utjecaj na svijet imao taj Papin postupak koji se događao pred njegovim očima, možda jednom i saznamo.

Naslovnica Timea izašla je s egzistencijalnim pitanjem: „Zašto oprostiti?“

Izvor: Narod.hr

Izvorni autor: ph,gs/Foto: Snimka zaslona; fotomontaža: Narod.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.