5. svibnja 1945. Memento uoči Bleiburga (Sisak) – partizanski zločin jednak je masakru koji je JNA počinila na Ovčari!

05.05.2022. 11:49:00

Zločin u Sisku neodoljivo podjeća na zločin iz 1991. na Ovčari. Prvo, u oba slučaja su zločinci stigli iz Srbije, a drugo, počinjeni su pod zvijezdom petokrakom. Treće, i u JNA i u partizanima je bio veliki broj Srba četničke orijentacije. Partizani iz Srbije su bacili u jamu Hrvate, ranjenike i bolesnike iz sisačke bolnice, na isti način kao JNA iz vukovarske bolnice.

U krugu sisačke bolnice 2016. godine podignuta je spomen-ploča i križ za imenima 114 ubijenih ranjenika i bolesnika, uglavnom domobrana. Njih su pripadnici 45. Srpske udarne divizije tzv. Naroodnooslobodilačke vojske Jugoslavije, 5. svibnja 1945. godine odveli iz bolnice Sisak. Partizani su dvojicu ranjenika odmah bacili s prozora bolnice kako bi pokazali ozbiljnost svojih namjera. Tada je došao dr. Ivo Pedišić koji je pokušao spriječiti odvođenje tih ljudi, te mu je i samome zbog toga bio život ugrožen, jer mu je jedan od tih osloboditelja prislonio pištolj na glavu. Spasio ga je drugi samo zato jer je ‘lekar’ pa im je još trebao. Prijeteći oružjem užasnutom ravnatelju sisačke bolnice i humanistu dr. Ivi Pedišiću su oteli usred noči iz bolesničkih kreveta 116 ranjenika. Zapregama su ih pod oružanom pratnjom odvezli do sela Crnac nadomak Siska. Na desnoj obali Save, bez ikakva dokaza i krivnje, vatrenim oružjem su bešćutno pogubili 114 ranjenika i njihova tijela bacili u Savu, piše komunistickizlocini.net.

Dok su prevozili ranjenike na stratište, dvojica pokretnijih su se uspjela spasiti bijegom, dok je 114 ranjenika dva dana kasnije, 7. svibnja, bez suda i suđenja pobijeno kod sela Crnac nadomak Siska, a njihova su tijela bačena u rijeku Savu.

Križ i spomen ploču ispred kapelice u sisačkoj bolnici, blagoslovio je biskup Vlado Košić.

Ovo je nakon Kloštar Ivanića, šume Brezovice i mjesta u Crncu gdje su strijeljani ranjenici iz bolnice, četvrti ‘bijeli križ istine’ kojim se obilježavaju stratišta nakon Drugog svjetskog rata na području Sisačke biskupije, odnosno Sisačko-moslavačke županije. Iz Povjerenstva za označavanje stratišta Sisačko-moslavačke županije ističu kako je na području Sisačko-moslavačke županije evidentirano i policijski potvrđeno 119 masovnih grobnica s 45.000 tijela bešćutno ubijenih od strane Titovih partizana.

Tragedija iz Siska koja se dogodila prije nešto više od 70 godina, kada su ranjenici odvezeni iz bolnice i strijeljani, podsjeća na vukovarsku tragediju, odvođenje ranjenika iz vukovarske bolnice i njihovo strijeljanje na Ovčari.

Veliki broj partizana iz 45. srpske udarne divizije (južna Srbija, Trgovište) koja je počinila masakr u Sisku bili su četnici koji su prešli partizanima. Naime, ta partizanska divizija nastala je u tek krajem rata, rujnu 1944. nakon Titove amnestije četnika u kolovozu. Već za tri mjeseca imala je više od 10 000 partizana od kojih je veliki broj prije toga pripadao četnicima.

Izvor: Portal dnevnih novosti

Izvorni autor: PDN - arhiva/Foto: narod.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.