5. travnja 1992. – Četnici i JNA započeli opsadu Sarajeva

05.04.2021. 10:20:00

Na današnji dan 1992. Vojska Republike Srpske, koju je naoružala Jugoslavenska Narodna Armija i podržavala Srbija, započela je opsadu Sarajeva. Opsada je trajala više od 44 mjeseca, točnije 1425 dana (do 29. veljače 1996.).

Tijekom opsade u Sarajevu je ubijeno više od 14.000 ljudi. Zastrašujuća je činjenica da je među njima bilo više od 1500 djece. Početak opsade obilježila je pogibija prve dvije sarajevske žrtve – žene. Bile su to Suada Dilberović i Olga Sučić, a ubijene su snajperom na mostu Vrbanja preko rijeke Miljacke. Njima u spomen taj most danas nosi ime “Most Suade i Olge”. 

Vlasti u Bosni i Hercegovini ne znaju koliko je točno djece ubijeno i nestalo tokom posljednjeg rata. Prema podacima Istraživačko-dokumentacijskog centra, ubijeno ih je 3.372, od čega najviše u Sarajevu i istočnoj Bosni. U Sarajevu su ih ubijale granate i snajperski meci. 

I dok je u glavnom gradu napokon podignut spomenik poginuloj sarajevskoj djeci, u istočnoj se Bosni još uvijek traga za ubijenom djecom. Istočna Bosna je mjesto najvećeg masakra vojske Srba nad Bošnjacima u posljednjem ratu koje je kulminiralo u Srebrenici. Nažalost, istočna Bosna je i u II. svjetskom ratu bila područje na kojem su četnici pokušali izvršiti etničko čišćenje (Foča, Goražde…)

Izvor: Narod.hr

Izvorni autor: ph,ij/Foto: Hedwig Klawuttke, commons.wikimedia.org

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.