06. prosinca 1991. Zločini srpske vojske – TV Srbija razaranje Dubrovnika pripisuje paljenju guma

06.12.2022. 10:28:00

U ovom zločinu bombardiranja uže i šire jezgre Dubrovnika ubijeno je 19 civila u opkoljenom gradu, a srpska javnost i mediji su se u situaciji izrugivali tvrdeći da dim od guma dolazi od paljenja guma koje pale Hrvati.

Tijekom opsade Dubrovnika 1991., dok je JNA granatirala grad, glasile su informacije da je Dubrovnik samo blokiran i da se ne vrši nikakvo bombardiranje niti razaranje grada. Kada su informacije o granatiranju Dubrovnika procurile u srpsko-crnogorsku javnost, predstavnici vojske su priopćili da “crni dim ne potiče od razaranja grada već od paljenja guma”. Radio-televizija Srbije je prikazivala slike Dubrovnika sa stubovima dima objašnjavajući kako lokalno stanovništvo pali automobilske gume da bi simulirali ratna razaranja grada.

Napad jugosrpske i crnogorske agresorske vojske, tog crnog petka 1991., počeo je u ranim jutarnjim satima, a od zore se po Dubrovniku pucalo s kopna i mora. Tog dana živote je izgubilo 19 civila i četiri branitelja, deseci su ranjeni, a broj projektila koji je pao na Dubrovnik i staru povijesnu jezgru mjerio se u tisućama, piše  vecernji.hr

Oštećeno je više od 460 zgrada, a tijekom agresije na Dubrovnik i okolicu, u ratu je poginulo više od 300 branitelja i civila, dok je više od 30 tisuća ljudi bilo primorano napustiti svoje domove. Materijalna šteta bila je neprocjenjiva. Najžešći napad bio je na tvrđavi Imperial na brdu Srđ poviše Dubrovnika, staru gradsku jezgru, kao i na području naselja Sustjepan i Nuncijata te hotel Belvedere koji do danas stoji neobnovljen.

Napad na sve crte obrane, koji je započeo oko šest sati, trajao je cijeli dan, au jednom trenutku nekolicina branitelja koji su bili u tvrđavi i odbijali agresorske napade zatražili su da se upravo na tvrđavi Imperial otvori vatra iz svih obrambenih položaja. To je bio jedini način kako zaustaviti neprijateljske snage koje su, daleko brojnije i bolje naoružane, napredovale i došle do samih bedema Imperiala.

Tog najtežeg dana, 6. prosinca 1991., Dubrovnik su na prvim crtama obranili 163 branitelja, po čemu će dubrovačka 163. brigada Hrvatske vojske kasnije dobiti svoju brojčanu oznaku.

Izvor: Narod.hr

Izvorni autor: ph,ij/Foto: slika zaslona

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.