7. biciklistička karavana prijateljstva Mostar-Vukovar

23.04.2019. 12:23:13

7. biciklistička karavana prijateljstva Mostar-Vukovar za sve koji su položili živote u obrani stoljetnih ognjišta
Biciklistički klub Mostar i Udruga za promociju biciklizma "Hercegovina Bicikl" (MKVC) te više biciklističkih klubova iz BiH i Hrvatske od 28. travnja do 2.. svibnja 2019. godine organizira Sedmu međunarodnu biciklističku karavanu prijateljstva Mostar – Vukovar 2019. Više je razloga za organizaciju ovakve nesvakidašnje manifestacije, a glavni je razlog obilježavanje 28. godišnjice ubojstva 12 hrvatskih redarstvenika u Borovu selu (današnje Borovo). Taj događaj, uz "krvavi Uskrs“ na Plitvicama, obilježio je početak Domovinskog rata u Hrvatskoj, a nagovijestio je događaje koji će se zbiti i u BiH. Karavanom se također želi odati počast svim žrtvama u Hrvatskoj i BiH koji su položili svoje živote za obranu svojih stoljetnih ognjišta, a posebice žrtvama Vukovara u kojemu je tijekom tromjesečne opsade poginulo oko 3.500 osoba, od čega više od tisuću civila. Biciklističkom karavanom se ujedno želi povezati gradove Vukovar i Mostar, ta dva ratom napaćena i izmučena grada, čija se sudbina promijenila kao posljedica ratnih događanja. Karavanom se žele isplesti niti prijateljstva između dvije države i dva grada te u naša sjećanja trajno urezati opomenu da se nikad ne zaboravi. U tu nit želimo povezati i druga mjesta u BiH i Hrvatskoj koja su osjetila ratna stradanja, a kroz koja će karavana prolaziti. Biciklistička karavana prijateljstva trajati će pet dana, a sastojati će se od četiri etape ukupne dužine više oko 500 kilometara. Karavana će kretati pravcem Mostar - Kiseljak - Žepče – Orašje - Županja –Vukovar. U ovaj projekt uključili su se Danijel Katić iz BK BIZ bike17 iz Bizovca, Božidar Vrselja, član 5. Podružnice - Istočna Hrvatska MKVC, koji su ujedno i članovi IPA sekcije Osijek /International Police Association/ te članica URBB Tanja Šoš iz Darde. MKVC će pružati osiguranje etape kao prethodnica biciklistima i logistička podrška organizatorima od Mostara do Vukovara. Prije sudjelovanja u mimohodu, sudionici Karavane zapaliti će svijeće na Memorijalnom groblju u Vukovaru te na Spomen obilježju Ovčara.  

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.