7. ožujka 1992. Goran Milneršić i Zdravko Čanak – dvojica Riječana, HOS-ovaca i članova Armade dali život za Hrvatsku

07.03.2022. 09:13:00

“Toliko je volio uniformu Hrvatske vojske da sam ga sahranila u njoj”, kaže neutješna majka Beatrice Milneršić.

Na današnji dan 1992. poginuli su u Ribniku kraj Gospića dvojica junaka: Goran Milneršić zvani Patak i Zdravko Čanak zvani Šerif, Riječani, HOS-ovci i članovi Armade, poginuli su u Ribniku kraj Gospića. Pogodila ih je tenkovska granata na položaju, piše Facebook – Riječka Enciklopedija.

Goran Milneršić, rođeni Riječanin, imao je 21 godinu kada je poginuo, završio je Strojarsko-brodograđevnu školu i bio je vatreni navijač Rijeke, te član njezine Armade. Armada je navijačka grupa koja je već u Jugoslaviji, dok je s njom navijao i putovao na utakmice Goran kao mladić, bila izrazito domoljubna i prohrvatska grupa, u gradu koji je bio vrlo etnički mješovit, gdje je jugoslavenstvo imalo duboke korijene.

Ali uvijek je u Rijeci bilo mnogo domoljubnih Hrvata, a osobito su se istaknuli u Domovinskom ratu. Jedna od posljednjih grupa dragovoljaca koja je ušla u Vukovar bila je upravo skupina mladića iz Rijeke. 

“Toliko je volio uniformu Hrvatske vojske da sam ga sahranila u njoj”

Zdravko Čanak bio je HOS-ovac koji je poginuo zajedno s mladim Goranom. Bio je stariji, u trenutku pogibije imao je 35 godina, a jedan je od brojnih Hrvata iz Rijeke i Primorsko-Goranske županije koji su dali život za Hrvatsku i njenu slobodu, čiji popis možete vidjeti ovdje.

Tenkovska granata ispaljena sa srpskih položaja u blizini Gospića, grada koji je bio pod terorom četnika u poluokruženju dvije godine do akcije Medački džep 1993. godine. Granata je pogodila stablo, a geleri su od rasprskavajuće mine pogodili HOS-ovce Gorana i Zdravka.

Zdravko je umro na licu mjesta, a 21-godišnji Goran je izdahnuo na putu za bolnicu.“Toliko je volio uniformu Hrvatske vojske da sam ga sahranila u njoj”, kaže neutješna majka Beatrice Milneršić.

Izvor: Narod.hr

Izvorni autor: ph,ds/Foto:Foto: www.dogodilose.com

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.