7.rujan 1991.- Osnovana je 119. istarska brigada Zbora narodne garde…

07.09.2018. 20:10:49

Većina ratnog puta ove brigade vezana je uz ličko bojište, no pojedini njezini vodovi sudjelovali su i u borbama u Slavoniji te oko Dubrovnika, a nakon demobilizacije u ljeto 1992. mnogi njezini pripadnici pristupaju drugim postrojbama Hrvatske vojske... Na današnji dan 1991. godine osnovana je 119. istarska brigada Zbora narodne garde. Njezini pripadnici dolazili su iz čitave Istre, a bojne je imala u Puli, Rovinju i Labinu. Prvi zadaci bili su joj vezani uz preuzimanje vojnih objekata koje je koncem 1991. počela napuštati JNA. Iako Istra nije bila izravno zahvaćena ratom dala je izniman doprinos u obrani Republike Hrvatske. Većina ratnog puta ove brigade vezana je uz ličko bojište, no pojedini njezini vodovi sudjelovali su i u borbama u Slavoniji te oko Dubrovnika, a nakon demobilizacije u ljeto 1992. mnogi njezini pripadnici pristupaju drugim postrojbama Hrvatske vojske. Nakon što je 1994. godine ponovno pokrenuta mobilizacija, 119. brigada HV-a angažirana je na području Like gdje je dočekala i operaciju „Oluja“ u kojoj je sudjelovala na pravcu Glibodol-Saborsko-Plitvice-Rakovica-Tržačka Raštela.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.