7 velikosrpskih memoranduma od Karadžića i Garašanina do danas – mržnja i negiranje postojanja Hrvata

01.05.2021. 15:35:00

Svi velikosrpski memorandumi od 19. stoljeća do danas imaju jednu konstantu – mržnja i negiranje postojanja Hrvata. Nastali u doba formiranja modernih nacija u 19. stoljeća, niz memoranduma i dokumenata svjedoči da je zločinačka i genocidna ideja Velike Srbije konstantna u srbijanskoj politici. 

Povijesna slika tzv. srpskih zemalja nastala je na lažima prije svega predstavnika Srpske pravoslavne crkve tijekom 17. i 18. stoljeća i tako postala plodno tlo za velikosrpske megalomanije u 19. i 20. stoljeću. Realizacija tih ideja bilo je stvaranje prve Jugoslavije 1918. godine koju su Srbi smatrali srbijanskom državom s njihovim kraljem na čelu, pa su se na taj način i ponašali prema drugim narodima. 

Pravoslavna kolonizacija zemalja Hrvatskog kraljevstva

Srpska dijaspora nastala je turskim vojnim napredovanjima u  zemljama nekadašnjeg Hrvatskog kraljevstva i južne Ugarske, te je  imala odlučujuću ulogu u kasnijem stvaranju i formiranju Jugoslavije.  Sva relevantna povijesna istraživanja pokazuju da  pojava srpske dijaspore  (tada najčešće ne pod srpskim imenom) seže u doba osmanlijskih ratova i nestanka nekih srednjovjekovnih država na putu ekspanzije Turaka prema srednjoj Europi i Beču. Tu, zapravo, započinje megalomanija srbijanskih priča o „srpskim zemljama“, jer se radilo o migracijama pravoslavnog stanovništva u zemlje i područja jako udaljene od jezgre propale srbijanske države koja je pala pod Otomansko carstvo i nestala kroz stotine godina. 

Zapravo, i turska i austrijska i venecijanska kolonizacija naselila je pravoslavne Vlahe, a manjim dijelom i druge pravoslavne narode Srbe, Bugare, Albance, Grke, Cincare na teritorije nekadašnjeg Hrvatskog kraljevstva i južne Ugarske.
Kada je prestao topot osvajanja turske konjice, s kojim je u početku dolazilo vlaško-srpsko stanovništvo napadajući zajedno s Turcima hrvatske i druge kršćanske zemlje, okrenula se i priča prvaka pravoslavne crkve i svećenstva koje je imalo jurisdikciju nad tim stanovništvom (područje ukinute Pećke patrijaršije u 18. stoljeću  i V. vojne oblasti JNA pred Domovinski rat se gotovo savršeno pokapa s granicama Velike Srbije!).

U krugovima Srpske pravoslavne crkve, koja je stvorena u modernom današnjem obliku u Jugoslaviji 1920. godine (uglavnom na ostacima nekadašnje Pećke patrijaršije) zavladala je sintagma: „Gdje je i jedan srpski grob, tu je i Srbija!“. Sada srpska pravoslavna crkva stvara nove projekte širenja Srbije i to u dogovoru s političko-kulturnim vođama u Srbiji. Taj zločinački projekt je poznat pod imenom svetosavlje i u svojoj biti sadrži genocidne ideje etničkog čišćenja, progona ili srbizacije ne-srpskog stanovništva.

Povijest hrvatske državnosti bitno drugačija od povijesti srbijanske državnosti

Ono što je vrijedno istaknuti, a važno je za raspravu o ovom problemu, jest da je povijest Hrvata i njihove države bitno drugačija od povijesti Srbije. Dok Srbija nestaje s karte svijeta nakon 1389. na Kosovu i konačno 1459. padom Smedereva u bilo kojem obliku državnosti, te postaje Beogradski pašaluk, Hrvatska ima drugačiju priču.

Izvor: Narod.hr

Izvorni autor: Petar Horvatić/Foto: snimka zaslona

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.