7. veljače: Dogodilo se na današnji dan

07.02.2014. 01:00:48

1991.

 

07.02.2014.

- Predsjednik Slovenije Milan Kučan na primanju priređenom u Ljubljani za konzule akreditirane u Sloveniji najavio mogućnost da Slovenija istupi iz jugoslavenske federacije.

- Ako ne uspije dogovor o saveznu suverenih država, Hrvatska će, kao i Slovenija, biti za izlazak iz Jugoslaviji - rekao na konfereciji za strane novinare u Zagrebu predsjednik Tuđman.

1992.

- Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda prihvatilo rezoluciju broj 740, u kojoj se traži od glavnog tajnika UN da ubrza pripreme za mirovnu operacije "plavih kaciga" u bivšoj Jugoslaviji.

 

 

- Kraljevina Belgija priznala Hrvatsku.

 

 

- Vlada tzv. republike srpske krajine propisala način naseljavanja okupiranih zadarskih mjesta i poziva Srbe da usele u kuće protjeranih Hrvata.

 

 

- Na mostu između Slavonskog i Bosanskog Broda prihvaćeno 55 od ukupno 64 zarobljenika s popisa koji je hrvatskoj strani ponudila okupatorska jugovojska. Prema sporazumu od 26. siječnja trebalo je biti pušteno iz srbijanskih logora 1.200 zarobljenika.

1993.

- U Hrvatskoj održani izbori za Županijski dom Sabora i lokalna predstavnička tijela.

 

 

- Njemački zrakoplov 'Transal C 160", koji je prevozio humanitarnu pomoć u Sarajevo, pogođen projektilom, izjavio u Zagrebu pukovnik Hope Reinhardt, zapovjednik transportne jedinice. I mnogi Karlovčani potvrdili da je humanitarni avion UN, čim je prešao rijeku Koranu, nakon pucnja iz protuzrakoplovnog topa počeo gubiti visinu uz čudan zvuk motora.

- Njemačka do daljnjeg obustavlja sve humanitarne letove u Sarajevo.

 

Srbija nastoji promičbenim ratom u američkim medijima učiniti nemoguće - izmijeniti sadašnji zločinački imidž Srbije.

 

 

- Istekao rok koji su Vance i Owen odredili bosanskim Muslimanima i Srbima da prihvate cjelovit plan o BiH. Hrvati plan prihvatili još u Ženevi.

- Alija Izetbegović u Sarajevu izjavio da odbija mirovni plan za BiH, jer on "nagrađuje agresiju i etničko čišćenje, što provode bosanski Srbi". "Oni koji budu u Vijeću sigurnosti digli ruku, glasovat će za etničko čišćenje", istakao Izetbegović.

1994.

- Nakon sarajevskog pokolja, 68 mrtvih i 195 ranjenih osoba, glavni tajnik UN Butros Ghali uputio zahtjev NATO-u da odobri uporabu zračnih snaga za napade na položaje srpskog topništva oko Sarajeva.

 

 

- Predstavnici skupa Hrvata u Sarajevu osnovali Hrvatsko narodno vijeće.

- U Ženevi objavljeno da vođa bosanski Srba Radovan Karadžić prihvaća pregovore o demilitarizaciji i uspostavljanju kontrole UN nad gradom.

1995.

- UNPROFOR u Zagrebu priznao da srpski zrakoplovi i helikopteri polijeću s Udbine za Bosnu, a to su činili čitav prošli tjedan.

- Sastanak predsjednika Tuđmana, Izetbegovića i Miloševića trebao bi se održati u Parizu, izjavio francuski ministar vanjskih poslova Alain Juppe:

 

 

1996.

- Sa svjetskog ekonomskog foruma u Davosu Holbrooke poručuje kako mirovnim sporazumom BiH nije podijeljena, iako u stvarnosti jest, a njezina ponovna integracija ne ovisi više o međunarodnoj zajednici, već o Sarajevu, Zagrebu i Beogradu.

- Nakon Koschnickova dekreta o ustroju Mostara, (šest općina i središnja zona, koja nije predviđena u Daytonskom sporazumu) Hrvati nezadovoljni, jer je odluka o upravno-teritorijalnom uređenju grada, koja u najvećoj mjeri ispunjava zahtjeve bošnjačke strane, proizvela neizvjesnu situaciju u gradu. Pred hotelom "Ero" napadnut i sam Koschnik u blindiranom BMW-u.

Autor: