8. ožujka: Dogodilo se na današnji dan

08.03.2014. 00:29:04

1990. - Usvajanjem novih amandmana na Ustav od sva tri vijeća slovenske Skupštine, u Ljubljani proglašena Republike Slovenija.   1992. - Iran priznao Hrvatsku, Sloveniju i Bosnu i Hercegovinu. - Za samo nekoliko sati žestokog topničkog napada jugovojske na Osijek smrtno stradalo sedam a ranjeno 28 osoba. - U Beograd stigao zapovjednik mirovnih snaga UN u bivšoj Jugoslaviji Satish Nambiar.   1993. - Srpski lobby u SAD vrlo ozbiljno shvatio optužnicu protiv Karadžića, jer zna što je američko sudstvo, te za Karadžićevu obranu prikupio 40 milijuna dolara. - Vijetnamski veteran J.P. Mackley, koji je proteklu godinu organizirao inozemne novinarske urede u Hrvatskoj i BiH, osvrće se u "Washington Postu" na zapadna strahovanja glede intervencije u BiH, te ističe da su Srbi nepobjedivi samo u opijanju. - Prema mnogima, najbogatiji "Jugoslaven" Jezdimir Vasiljević, zvani "gazda Jezda", vlasnik banke "Jugoskandik", zakupac pola Crnogorskog primorja, pobjegao iz "SR Jugoslavije" u Budimpeštu.   1994. - Napredak koji je u posljednja tri tjedna postignut u radu s hrvatskom vladom je izuzetan... u predsjedniku Tuđmanu i vladi imamo jakog partnera u procesu ne samo uspostavljanja mira u BiH nego i uspostavljanju veće stabilnosti na čitavom tom području, izjavio posebni izaslanik američkog predsjednika Clintona Charles Redman nakon razgovora s predsjednikom Tuđmanom u Predsjedničkim dvorima u Zagrebu. - U Moskvi ćemo tražiti potvrdu ruskog priznavanja teritorijalnog integriteta Hrvatske, izjavio dr. Mate Granić novinarima u Zagrebu uoči svog posjeta Moskvi.   1995. - Međunarodni pritisci na Hrvatsku u svezi s otkazom mandata UNPROFOR-u najveći su pritisci dosad, pa i veći nego prije potpisivanja Washingtonskih sporazuma - istaknuo ministar vanjskih poslova dr. Mate Granić na sjednici Odbora za vanjsku politiku Zastupničkog doma Sabora RH. - Zabrinutosti zapovjednika vojske bosanskih Srba najavom povlačenja UNPROFOR-a iz Hrvatske u Vlasenici razgovarali glavni zapovjednik UNPROFOR-a u BiH general Rupert Smith i general Ratko Mladić, a tom prilikom Mladić je Smithu predložio da se iz određenih istočnobosanskih gradova evakuira određeni broj civila, u stvari da se praktično očisti istočna Bosna od nesrba.   1996.

08.03.2014.

- Voditelj privremene uprave UN u istočnoj Slavoniji Jacques Klein, u razgovoru za "Večernji list" ističe: "Rekao sam srpskim čelnicima: Pobunili ste se, odigrali svoje karte, izgubili. Ako mi ne pomognete, odlazim, pa će Hrvati sami obaviti posao. Trećega nema!" - Međunarodni sud u Haagu izdao međunarodni uhidbeni nalog za Milanom Martićem, koji je u svibnju prošle godine naredio granatiranje Zagreba. Uhidbeni nalog poslan IFOR-u u BiH.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.