8. rujna 1991. Kusonje – herojska pogibija 20 hrvatskih vojnika

08.09.2018. 09:29:18

Na današnji dan 8. rujna 1991. u Kusonjama pokraj Pakraca poginulo je 20 hrvatskih vojnika nakon što su se našli u okruženju srpskih vojnika. Šestorica zarobljenih hrvatskih vojnika su mučena i ubijena. Svi su bačeni u jamu sa još 23 ubijena pakračka Hrvata civila i zatrpani bagerom, a ekshumirani 1992. Po ovom događaju snimljen je, po mišljenju mnogih, najbolji ratni hrvatski film „Broj 55“.
Zasjeda u Kusonjama Kusonje su 1991. bile četničko uporište lokalnih zapadnoslavosnkih Srba odakle su već ranije stizale prijetnje i napadi na nenaoružano hrvatsko stanovništvo Pakraca i okolice. Iz Kusonja i Bučja su dolazili neprestani napadi, zasjede i otmice Hrvata, kao i većina planova za napad na Pakrac, zamišljeno središte priželjkivane srpske države u zapadnoj Slavoniji. Zbog toga su 9. rujna pripadnici 105. brigade krenuli transporterom u izviđanje prema Kusonjama. Na ulazu u Kusonje nije bilo neprijateljskih snaga pa su ušli dalje u selo gdje su ih u zasjedi napali srpski odmetnici, onesposobivši oklopni transporter za kretanje. Pripadnici hrvatskih snaga povukli su se u obližnju kuću, gdje su nastavili pružati žestoki otpor  mnogobrojnim četnicima. Herojski otpor malobrojnih hrvatskih vojnika Borba u Kusonjama je bila prsa o prsa, a hrvatski vojnici su bili u bezizlaznoj situaciji. Svaki pokušaj pješačkog napada završio je sa mnogim poginulim i ranjenim srpskim vojnicima. Kada su u zapovjedništvu 105. brigade saznali za zasjedu, opkoljenima je poslana pomoć u ljudstvu koja se uspjela probiti svega na desetak metara od kuće, pozivajući opkoljene hrvatske vojnike na proboj. S obzirom da su opkoljeni branitelji već imali poginule i ranjene pripadnike, preživjeli su odbili izići i ostaviti ranjene suborce. Tek kada je neprijatelj uspio minirati kuću, u prijepodnevnim satima 9. rujna 1991., preživjela šestorica branitelja sa uzdignutim rukama izišli su na predaju. Suprotno svim ratnim pravilima i konvencijama, srpski paravojnici pobili su zarobljene i ranjene gardiste.
O ovom događaju iz Domovinskog rata, 2014. godine snimljen je igrani film „Broj 55“ redatelja Kristijana Milića naslovljen po kućnom broju kuće u kojoj su stradali hrvatski branitelji. Film je iste godine bio apsolutni pobjednik Pula film festivala na kojemu je, osim Velike zlatne arene za najbolji film, osvojio još 7 zlatnih arena.
   

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.