8. studenoga 1991. Draganić (Karlovac) – raketiranjem ubijeno 17 hrvatskih vojnika na objedu

08.11.2016. 15:25:03

Kobnog 8. studenoga 1991. zrakoplov agresorske vojske JNA raketirao je baraku u kojoj su objedovali pripadnici 2. satnije 2. bojne 129. brigade HV-a. Sedamnaestorica su poginuli na mjestu, a još toliko ih je ranjeno. Ono što je zanimljivo jest da je Draganić mjesto na putu iz Karlovca prema Zagrebu i da je bio izvan područja ratnih djelovanja. To znači da je JNA imala dojavu gdje spavaju naši vojnici u zaleđu Karlovca. Dogodilo se to toliko brzo da čovjek na straži nije stigao skinuti pušku i ispaliti metak upozorenja. U to vrijeme dijelila se plaća, a trajao je i ručak koji je kasnio sat vremena. Zbog toga, iako istraga nikada nije provedena, predsjednik Udruge veterana brigade pukovnik Županić sumnja da je zapravo riječ o sabotaži, navodi Radio Mrežnica. U napadu su poginuli Josip Begović, Stjepan Belavić, Dragutin Bezjak, Damir Butković, Janko Galović, Milivoj Horvatić, Josip Knez, Slavko Loknar, Josip Luke, Zdravko Mejaški, Josip Miškulin, Stjepan Perak, Damir Petančić, Željko Pudina, Branimir Stipetić, Mirko Vejnović i Dražen Žilić. Njima u spomen na mjestu stradavanja u Draganićkim Mrzljakima podignuta je zavjetna kapelica Sveti Križ.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.