94 posto ‘maloljetnih migranata’ koje je identificirala pariška policija zapravo su punoljetni

24.03.2021. 08:45:00

Nakon uspostave baze podataka o otiscima prstiju u suradnji sa sjevernoafričkim zemljama, pariška policija pozitivno je identificirala 229 “maloljetnih” migranata, od kojih je za 216 utvrđeno da su punoljetni. 

Uprava za sigurnost pariškog gradskog područja (DSPAP) implementirala je sustav prije 15 mjeseci u suradnji s vlastima u Alžiru, Maroku i Tunisu te je zatražila identifikaciju 939 migranata tijekom tog razdoblja. 

Od 229 pozitivno identificiranih ‘maloljetnih’ migranata, 94 posto su zapravo odrasle osobe. Među potvrđenim identitetima nalazi se 156 Alžiraca, 71 Marokanac i dvojica Tunižana. Preostali migranti klasificirani su kao “nepoznatog podrijetla”, navodi se u izvještaju francuskog lista Le Figaro.

Inače, zločini počinjeni od navodnih maloljetnih migranata bez pratnje postaju sve veći trend u Parizu i drugim gradovima diljem Francuske. Prema statistikama DSPAP-a, “maloljetnici bez pratnje” iz sjeverne Afrike umiješani su u različita kaznena djela 7.988 puta u 2020. godini, što je porast za 20 posto u odnosu na 2019. godinu. 

Procijenjenih oko 1.000 maloljetnih migranata u Parizu čini oko 28 posto svih maloljetnih prijestupnika u 2020. godini u Parizu. Inače, prema podacima iz 2017., u Parizu živi oko 400.000 stanovnika starih između 0 i 19 godina.

Pariško tužiteljstvo također ističe da mnogi od njih lažu o svom identitetu i starosti kako bi se prema njima odnosilo kao prema maloljetnim prijestupnicima, što im omogućava lakši bijeg iz pritvora.

Podaci DSPAP-a objavljeni su nekoliko dana nakon što su francuski političari Jean-François Eliaou i Antoine Savignat predstavili izvještaj koji otkriva da do 75 posto maloljetničkog migrantskog kriminala u Parizu uključuje osumnjičenike iz samo tri sjevernoafričke zemlje. Alžirski, marokanski i tuniski migranti uhićeni su 1.633 puta samo u slučajevima provale u Parizu 2020., a mnogi su svoju “robu” prodali samo 15 minuta kasnije na ulicama sjevernog Pariza. Maloljetni migranti isto tako predstavljaju gotovo trećinu optuženika u nasilnim pljačkama, a za mnoge se tvrdi da nose noževe, pa čak i vatreno oružje, izjavila je za Le Figaro Valerie Martineau, direktorica lokalne sigurnosti u pariškom gradskom području.

Izvor: Narod.hr

Izvorni autor: Sv/Foto: EPA/ETIENNE LAURENT

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.