ABH - Odbor za branitelje: Podrška hrvatskom reprezentativcu Josipu Šimuniću

21.11.2013. 17:17:34

19. studenog 2013. godine na Dinamovom stadionu u Zagrebu odigrana je nogometna utakmica između reprezentacija Hrvatske i Islanda. Za obje ekipe pobjeda je bila imperativ, ali, srećom, rHHHrHrvatska je pobijedila s rezultatom 2:0, čime je naša reprezentacija osvojila plasman na Svjetsko nogometno prvenstvo koje će se održati sljedeće godine u Brazilu.

Nakon završetka utakmice radost hrvatskih navijača bila je itekako razumljiva, jer ipak smo mi narod koji jako voli i prati nogomet, a posebno nastupe hrvatske reprezentacije. Također, i hrvatski reprezentativci bili su presretni, pa je tako Josip Šimunić, razgaljen našom pobjedom, uzeo mikrofon i obratio se navijačima. Prvo je nekoliko puta uzviknuo: „U boj! U boj!“, na što mu je publika odgovorila: „Za narod svoj!“ te potom: „Za dom!“, na što je odgovor publike bio jednoglasno: „Spremni!“. Stari su to hrvatski pozdravi koji se u raznim prigodama koriste još od 16. stoljeća, od vremena Nikole Šubića Zrinskog. Nakon Domovinskog rata pozdrav "Za dom spremni!" je stekao veliku popularnost među hrvatskim nogometnim navijačima te ga se često može čuti na nogometnim utakmicama.

Istina je da se inačica  „Za poglavnika i dom spremni!“ koristila kratko vrijeme prije sedamdesetak godina među pripadnicima ustaškog pokreta, ali i danas mrzitelji Hrvatske i Hrvata usklik „Za dom spremni!“ poistovjećuju s njim, zanemarujući druge povijesne činjenice koje govore u prilog da se radi o više vjekovnom hrvatskom pozdravu.

Nažalost, gotovo svi europski mediji prenijeli su vijest o obraćanju Josipa Šimunića hrvatskim navijačima, osudili ga i praktički zasjenili onu da je Hrvatska otišla na Svjetsko prvesntvo. Isto tako, odmah su se javili pojedini političari i oštro osudili Šimunićeve uzvike. Jedan od najglasnijih i najbahatijih, a ujedno onaj koji bi morao biti najinformiraniji, je ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović. Ministar Jovanović očito ne zna da je ovaj sporni pozdrav ili uzvik nastao puno prije ustaškog pokreta, a korišten je i u romanu poznatog hrvatskog književnika Eugena Tomića, a također i u operi "Nikola Šubić Zrinski". Hoćemo li uskoro saznati da revni ministar zabranjuje navedene hrvatske romane i opere?!

Nemojmo zaboraviti da se radi o onom istom ministru koji na eklatantne četničke pozive i natpise o srpskom Vukovaru te paljenje hrvatske zastave  na utakmici Srbija-Hrvatska u Beogradu nije izustio niti riječ prigovora.

U obranu gore navedenih teza napominjemo da je policija kao neosnovane odbacila sve optužbe protiv Josipa Šimunića. Također, dodajemo da je prekršajni sud u Kninu odbacio ovih dana prijavu policije zbog nošenja i prodaje suvenira s natpisom „Za dom spremni“ kao neutemeljenu. U obrazloženju presude navodi se da je pozdrav „Za dom spremni“ poznat kroz cijelu hrvatsku povijest još od vremena Šubića i Zrinskog te da time ne predstavlja nikakvo tzv. ustaško obilježje, kako mu se  stavlja na teret.

Ovdje svakako treba istaknuti da je sve ono hrvatsko što je koristila ustaška organizacija (  čiji zločini su za svaku osudu ) proglašeno zabranjenim, dok su simboli pod  kojim je ubijeno desetke hrvatskih građana za vrijeme komunističke vladavine, te tisuće hrvatskih branitelja i civila za vrijeme Domovinskog rata (kao što su: zvijezda petokraka, ćirilica, četiri S ) proglašene samo kao antifašistički simboli, nacionalni simboli druge države ili pak samo jedno obično pismo jednog naroda odnosno manjine.

Gospodo političari i ostali dušebrižnici, molimo vas da prije davanja ikakvih sličnih izjava i optužbi prvo dobro proučite činjenice, a onda napadate!

S toga dajemo potpunu potporu hrvatskom reprezentativcu Josipu Šimuniću u obrani od ne argumentiranih napada onih koji u bilo kojem hrvatskom simbolu vide povampireno ustaštvo.

Akcija za Bolju Hrvatsku

Odbor za hrvatske branitelje

Predsjednik odbora Mladen Strinavić

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.