Abolirani se mogu goniti ako se utvrdi da su počinili ratni zločin – nema zastare

28.05.2014. 18:24:47

Nakon što je Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu odlučio da Hrvatska ima pravo suditi za ratne zločine i onima na koje je prethodno primijenila zakon o oprostu, odvjetnik Zvonimir Hodak smatra da je “to u principu dobra vijest koja otvara put za mnoge, koji su do sada bili sigurni jer su bili obuhvaćeni zakonom o oprostu zbog oružane pobune, da se ponovo pokrene postupak za ratne zločine.” “U Hrvatskoj postoje ti dvostruki kriteriji koji vladaju i na koje hrvatska vlada pristaje”, smatra Hodak i ističe kako je “prije svega pomilovana masa aboliranih Srba za sudjelovanje u oružanoj pobuni, kao da se nikada nikakvi zločini nisu desili.” “Među njima ima masu ratnih zločinaca, koji kad je pokrenut formalni postupak protiv njih u Istočnoj Slavoniji, uvijek su se pozivali na zakon o aboliciji i postupak bi bio obustavljen”, pojasnio je Hodak za narod.hr. “Oni koji su abolirani mogu se goniti ako se utvrdi da su počinili ratni zločin jer za ratni zločin nema abolicije ni zastare. Ratni zločin se ne može amnestirati niti na jedan načini niti nikakvim propisom”, naglasio je Hodak. Odluka Europskog suda, na primjeru hrvatskog vojnika, dobro je došlo za sve one koji su se skrivali iza abolicije, rekao je Hodak. Hrvatska ima pravo suditi za ratne zločine i onima na koje je prethodno primijenila zakon o oprostu, odlučio je Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu odbijajući tužbu bivšeg hrvatskog vojnika protiv Hrvatske za povredu prava na pošteno suđenje. Bivši pripadnik hrvatske vojske, Fred Marguš, izdržava u Lepoglavi kaznu od 14 godina zatvora izrečenu 2007. zbog mučenja i ubijanja srpskih civila u Osijeku 1991. Europski sud za ljudska prava odlučio je odbijajući tužbu bivšeg hrvatskog vojnika Marguša protiv Hrvatske za povredu prava na pošteno suđenje, a u obrazloženju presude stoji da “međunarodno pravo sve više teži tome da je amnestija za teška kršenja ljudskih prava neprihvatljiva” “Oni koji su zainteresirani i znaju da je netko počinio ratni zločin, sada mogu krenuti ponovno u postupak, pa ako sud odbaci taj zahtjev pozivajući se na aboliciju, mogu se pozvati na presudu Europskog suda za ljudska prava, a mi smo dužni poštivati sve odluke Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu”, zaključio je Hodak za narod.hr.  

Izvor: narod.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.