Afera Hotmail: Je li sigurnosni sustav Hrvatske zakazao?

18.05.2018. 14:00:22

Krajem prošle godine Saborski zastupnik Ivan Lovrinović izjavio je da je Sigurnosno obavještajna agencija (SOA) potpuno zakazala u slučaju Agrokor. Naime tada je Lovrinović rekao da je Agrokor najveći sigurnosni problem Hrvatske te postavio pitanje SOA-i  da tu tvrdnju potvrdi ili negira. Pola godine poslije dolazi do afere Hotmail i opet se postavlja pitanje je li sigurnosni sustav Hrvatske zakazao. O ovoj temi u Studiju 4 razgovarali smo s Željkom Cvrtilom, stručnjakom za sigurnost. Istaknuo je da u Hrvatskoj imamo zakonski dobro riješeno informacijsku sigurnost. Zakon o informacijskoj sigurnosti, uredbe pravilnike koji dobro to propisuju, ali kao i sve drugo u praksi se to ne provodi, rekao je i dodao da SOA nije pogriješila. Postoje zakonski okviri koji reguliraju kako se sva državna tijela, tijela lokalne vlasti, pa čak i javne tvrtke sa javnim ovlastima trebaju ponašati kada je informacijska sigurnost. Problem je ako idete mimo tih pravila i ne komunicirate službenim kanalima, onda to više nije u nadležnosti državnih tijela. Naglasio je da potpredsjednica privatnim mailovima može komunicirati, samo ako su u pitanju njene privatne stvari, ali nikako ne bi smjela nešto što je službeno, a posebice ne ono što ima državni ili nacionalni interes. Dodao je da je u SAD-u to kazneno djelo, te podsjetio na primjer Hilary Clinton koja je putem privatnog maila slala podatka koje su imala oznaku državne tajne. Na pitanje upozorava li netko naše dužnosnike koji su uzusi ponašanja komunikacije, Cvrtila je rekao da tu imamo problem. Nema nekakav standardni operativni postupak kojim bi SOA ili neko drugo tijelo upozoravalo državnike, službenike, visoke dužnosnike da kada dođu na tu funkciju prođu kroz jedan sigurnosni protokol kako se oni moraju ponašati u komunikaciji sa svim komunikacijskim sredstvima i komunikaciji sa svojim privatnim mailovima jer oni tada moraju voditi računa o tome kako privatno komuniciraju i kako se privatno ponašaju, te s kime i kada se susreću. To je jedna protuobavještajna djelatnost koja je itekako bitna jer ako dužnosnike činite ranjivim cijelu državu činite ranjivom, istaknuo je. Dodao je kako su mnoge strane zainteresirane za službene države podatke, a posebice u ovom slučaju kada je u pitanju Agrokor. Tu je Ivica Todorić, njegovi odvjetnici, američke korporacije, ruske banke, možda i nekakve političke suprotstavljene struje, kojima je bilo u interesu da ovo iscuri da se destabilizira potporedsjednica, Vlada, proces koji je išao sukladno lex Agrokoru. Ima mnogih čimbenika koji su bili zainteresirani da ti mailovi izađu, a možda je i otpočetka netko bio ubačen u tu skupinu, koja je radila sa potpredsjednicom, koja je na kraju pustila mailove, zaključio je Cvrtila.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.