AFERA VSOA: Iz ureda Zorana Drče nestao Plan obrane RH, najtajniji dokument Hrvatske

18.01.2016. 21:31:17

GENERAL Ivan Kinder, načelnik Vojno sigurnosno obavještajne agencije (VSOA) naredio je hitnu istragu zbog nestanka Plana obrane Republike Hrvatske. Plan obrane RH nestao je u Uredu Zorana Drče, pomoćnika ministra obrane Ante Kotromanovića. Plan obrane za svaku zemlju dokument je NULTE kategorije i označen je najvećim stupnjem tajnosti. Plan je usvojen na zatvorenom dijelu sjednice Vlade 5. studenog 2015., tri dana prije parlamentarnih izbora, i dobio je oznaku ‘vrlo tajno’.
kinder ivan, general
Ravnatelj VSOA-e Ivan Kinder
Prethodno je Vijeće za obranu predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, na sjednici 22. rujna 2015. podržalo prijedlog Plana obrane Republike Hrvatske. U odluci Vlade stoji da je “na temelju članka 6. Zakona o tajnosti podataka i Pravilnika o tajnosti obrane, Plan označen stupnjem tajnosti “vrlo tajno” te se ne može objaviti. Inače, Hrvatska je do tada jedina zemlja članica NATO saveza koja nije imala Plan obrane. Plan obrane je temeljni dokument iz područja obrane kojeg Republika Hrvatska nije imala od svog osamostaljenja. Uz postojeće dokumente donesene u protekle dvije godine – Strateški pregled obrane RH i Dugoročni plan razvoja Oružanih snaga, usvajanjem Plana obrane zaokružen je bi se paket od tri temeljna dokumenta iz područja obrane. Elektronski uređaj na kojem se nalazio Plan obrane RH nestao je u uredu Zorana Drče, pomoćnika ministra obrane Ante Kotromanovića. Zoran Drča je diplomirani politolog, djelatnik Ministarstva obrane od 2003. godine, porijeklom iz Benkovca. U MORH-u je zaposlen iste godine kad je diplomirao na Fakultetu političkih znanosti, a njegov strelovit uspon u karijeri mnogi povezuju utjecajem Milorada Pupovca i zastupljenost nacionalnih manjina u tijelama vlasti RH. Važno je spomenuti da je gotovo stotinjak osoba prezimena Drča nalazi se na popisu pripadnika agresorske vojske i pobunjenih Srba koji su abolirani kao pripadnici neprijateljskih snaga u Domovinskom ratu.
drča, tafra, lovrić
Zoran Drča, Višnja Tafra, Drago Lovrić
Mnoge u MORH-u je čudilo kad je Drča, gotovo žutokljunac skromnih znanja iz područja obrane, imenovan na čelo Uprave za obrambenu politiku MORH-a, najvažnijeg sektora Ministarstva. Drča je bio i načelnik Sektora za međunarodnu obrambenu suradnju i sigurnost MORH-a, a za pomoćnika ministra imenovan je u prosincu 2012. godine.

Protokol o sigurnosti

Plan obrane RH nulti je dokument obrane svake zemlje. Nakon osvajanja po jedan primjerak nalazi se u Uredu predsjednice, jedan u Vladi te Ministarstvu obrane.  Druga ministarstva, i ostala tijela vlasti, imaju samo one dijelove koji se odnose na njihovu ulogu predviđenu tim Planom. Uz Plan obrane ide i sigurnosni protokol kome je Plan dostupan i kako s njim postupati. Plan koji je nestao u uredu Zorana Drče nalazio se na elektronskom uređaju. Kad je od Drče zatraženo da vrati Plan -uređaj i Plan obrane su nestali. Drča nije znao objasniti gdje se nalaze. Slučaj je prijavljen VSOA-i. Bilješku su potpisale četiri osobe, a slučaj preuzeo VSOA-in odjel za protuobavještajnu zaštitu i komunikacijsku sigurnost Kad je VSOA-e pokrenula istragu nastalo je međusobno optuživanje i prebacivanje odgovornosti. Neslužbeno smo saznali da je predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović da je nestao Plan obrane RH obaviještena tek tri dana nakon nestanka Plana, tijekom drugog dana boravka u Vukovaru.

Predsjednica je zapovjedila istragu

Do tada je u njenom društvu viđen načelnik Glavnog stožera Drago Lovrić, no dan kasnije, na kolinju koje je upravo Lovrić organizirao u svom rodnom Otoku kraj Vinkovaca, gdje je Predsjednica topila čvarka i radila kobasice, nije se slikao s Predsjednicom. Kad je primila informaciju Predsjednica je zapovjedila  hitnu istragu, a to popodne održan je dramatični sastanak čelnika VSOA-e generala Ivana Kindera i ravnatelja POA-e Dragana Lozančića. Istražuju kako je Plan nestao, tko je sve znao za njegov nestanak, zašto je Predsjednica obaviještena tek tri dana kasnije…   Smjene već su pripremljene, načelnik Lovrić i general Kinder, traže žrtvenog jarca za ozbiljne propuste unutar VSOA-e. Da bi situacija bila zanimljivija, za ljude koje vole spekulacije i teorije urote, Plan obrane je nestao na dan kad je u Zagrebu, zbog gostovanja u HRT-ovoj emisiji Otvoreno, boravio Miroslav Lazanski, vojni komentator beogradske Politike i zagovornik vojnog puča protiv hrvatskih vlasti 1991. godine.

Što će reći NATO savez

U tom kontekstu tumači se izjava Miroslava Lazanskog da srpske službe sve znaju. Vučić je čestitao Karamarku na izbornom rezultatu i prije objave rezultata. Nije čestitao Milanoviću, a kako je znao prije izbora? Zato što su srpske obavještajne službe dobro obavile svoj posao”. U vezi nestanka Plana obrane RH bit će zanimljivo vidjeti kako će reagirati čelnici NATO saveza. Plan obrane Hrvatske nije samo unutarnja stvar Hrvatske, nego je, na mikro razini, vrlo važan za sustav obrane NATO saveza. U NATO-u su svjesni da Rusija, preko obavještajnih službi prijateljskih zemalja, nastoji prodrijeti i sigurnosni sustav zemalja NATO-a, a trenutno su im najmekše tkivo Hrvatska i Slovenija.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.