Agrokor je od danas prošlost - Rusi u Fortenova grupi imaju 46,7% vlasništva

02.04.2019. 16:18:09

Danas s operativnim radom počinje Fortenova grupa koja će zamijeniti Agrokor d.d. jer se od danas primjenjuje nagodba vjerovnika. Poznate Agrokorove tvrtke poput Konzuma ili Jamnice dobivaju u imenu dodatak - plus. Agrokor tako odlazi u prošlost. Od ukupno 159 kompanija koje djeluju u sastavu Agrokor grupe, implementacijom nagodbe 47 neodrživih kompanija "zrcali" se na nova društva Fortenova grupe s novim imenom "plus" pa će se tako, primjerice, poslovanje Konzuma nastaviti kao Konzum plus, Jamnice kao Jamnica plus itd. Udjeli u preostalih 30 hrvatskih održivih kompanija prenijet će se na Fortenova grupu, a nako prijenosa udjela te kompanije izlaze iz postupka izvanredne uprave.  Udjeli 82 kompanije koje su izvan Hrvatske kao i onih koje nisu u postupku izvanredne uprave na Fortenova grupu prenosit će se kada i ostala imovina. Postupak izvanredne uprave formalno će trajati dok se ne završi postupak pripajanja starih, neodrživih društava Agrokora d.d. i dok on ne bude brisan iz sudskog registra. Za danas je sazvana i prva skupština imatelja depozitarnih potvrda Aisle STAK-a, vlasnika nove Fortenova grupe. Ta će se skupština održati u Amsterdamu i mogu joj prisustvovati svi imatelji depozitarnih potvrda. Na toj će se skupštini među ostalim odlučivati i o imenovanju članova Upravnog odbora Fortenova grupe i njihovim naknadama. U Upravnom će odboru biti ukupno devet članova, od kojih je osam neizvršnih članova i jedan izvršni. Predloženi neizvršni članovi Upravnog odbora su Daniel Boehi, Miodrag Borojević, Paul Foley, Kelly Griffith, Maksim Poletaev, Julian Michael Simmonds i Sergei Volk, dok je Fabris Peruško, izvanredni povjerenik Agrokora, kandidat za izvršnog člana Upravnog odbora Fortenova grupe. Fabris Peruško je predložen i za glavnog izvršnog direktora Fortenova grupe, a zamjenica izvanrednog povjerenika Irena Weber kandidatkinja je za zamjenicu glavnog izvršnog direktora i glavnu operativnu direktoricu. Novi će vlasnici na skupštini glasovati i odluci o kupnji 51% dionica tvrtke Agrolaguna i 4,14% dionica tvrtke Žitnjak od tvrtke Agram Invest, po cijeni od 20 milijuna eura. Postupak izvanredne uprave i nagodba u Agrokoru znači i promjenu vlasničke strukture pa tako najveći pojedinačni vlasnik postaje ruski Sberbank, koji će imati 39,2% udjela. Zajedno s ruskom državnom bankom VTB, koja drži 7,5% udjela, Rusi će u Agrokoru imati 46,7% vlasništva, imatelji obveznica 25%, Zagrebačka banka 2,9% itd. M.M./HRsvijet

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.