Agrokor od Sberbanke dobio još 300 milijuna eura kredita

17.03.2017. 09:08:57

Koncern Agrokor u posljednja je dva tjedna dogovorio nove kredite kojima je od ruske Sberbanke dobio dodatnih 300 milijuna eura, objavio je u petak Večernji list. Taj bi im izbos bio dovoljan za plaćanje svih dospjelih obveza prema dobavljačima, a do kraja tjedna tim bi novcem trebali zatvoriti i sva dugovanja prema državi. Večernji od izvora doznaje kako postoje dva scenarija za Agrokor. Prvi je restrukturiranje tvrke u kojem bi došlo do vlasničkog preslagivanja. Obitelj Todorić ostala bi u vlasništvu tvrtke, spremni su odreći se dijela Agrokora kako bi ga spasili. Prema drugom, doći će do postavljanja novog Nadzornog odbora, a u Upravu će ući financijski stručnjak koji bi vodio financijsko restrukturiranje. Kreditom u visini od gotovo 2,3 milijarde kuna Todorić je smirio vjerovnike, očito i dobavljače koji sada više nemaju instrument za eventualni pritisak prijetnjom blokadama, piše Večernji. Najveći izazov predstavlja PIK (payment in kind) kredit, koejg je Ivica Todorić ugovorio 2014. godine kao osobni dug od 485 milijuna eura. Naime, ako Deutsche Bank i pomisli da kredit neće biti vraćen, može i prije lipnja 2018. naplatiti potraživanja preuzimanjem dionica raznih Agrokorovih tvrtki. Ipak, čini se kako Deutsche Bank ne namjerava povlačiti nagle poteze već je spreman i sufinancirati oporavak Agrokora ako se u njemu smanji utjecaj obitelji Todorić. Osim njemačke državne banke, u Agrokoru je prisutno i oko 1,3 milijarde eura ruskog državnog kapitala kroz kredite najvećeg bankovnog vjerovnika Sberbanke i VTB-a.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.