Agrokor potpisuje standstill ugovor, a upravljanje preuzimaju međunarodni stručnjaci!

31.03.2017. 21:32:53

UPITNA ISPLATA PLAĆA? 'Promjena menadžmenta je usuglašena s postojećim vlasništvom, potom slijedi ubrizgavanje dodatnih novčanih sredstava u kompaniju, i aktivno restrukturiranje kompanije vodeći računa o dvije komponente - zaposlenicima i dobavljačima', rekao je Henjak

Agrokor preuzima Chief Restructuring Officer

Nakon što je objavljeno da obitelj Todorić više neće upravljati Agrokorom, banke su otkrile kome će povjeriti tu odgovornu poziciju. U kompaniji će se, otkrivaju, pojaviti jedna nova funkcija - Glavnog direktora za restrukturiranje (Chief Restructuring Officer) - a čime će se sve baviti objasnio je naš reporter Boris Mišević što možete pogledati OVDJE!

Henjak: 'Agrokorom će upravljati međunarodni stručnjaci'

"Imamo jasan plan i jasne korake u sljedećim danima što se treba napraviti. Promjena menadžmenta je usuglašena s postojećim vlasništvom, potom slijedi ubrizgavanje dodatnih novčanih sredstava u kompaniju, i aktivno restrukturiranje kompanije vodeći računa o dvije komponente - trenutnim zaposlenicima Agrokor grupe i svim dobavljačima", rekao je predsjednik Uprave Sberbanke Mario Henjak. Što će biti s obitelji Todorić? Hoće li na neki način ostati u upravljanju kompanijom? "Upravljanje kompanije bit će povjereno međunarodnim stručnjacima, posebno iz područja retaila. Dodatne promjene bit će u dijelu vođenja kompanije u smislu financija. Što se obitelji Todorić tiče, to nije pitanje za mene". "Vrijednost bankarskog standstill aranžmana je ukupan kreditni iznos šest banaka koje su potpisnice priopćenja. Ne bih o iznosima, ali radi se o većem dijelu kreditnog duga", rekao je Henjak.

Službeno potvrđeno: Konzum isto u blokadi!

Prema javno dostupnim podacima iz servisa Financijske agencije FINA InfoBlokade, od nešto prije 13 sati u blokadi su računi Agrokora, Leda, Jamnice, Tiska i PIK Vrbovca. Sada je službeno kako je na listi blokiranih i Konzum.

Službeno priopćenje Agrokorovih banaka vjerovnika: 'Danas potpisujemo tzv. standstill ugovor'

Na mail naše redakcije stiglo je priopćenje Agrokorovih banaka vjerovnika čije priopćenje prenosimo u cijelosti: "Banke članice koordinacijskog odbora financijskih vjerovnika i predstavnici Agrokora u principu su usuglasili ključne elemente tzv. standstill ugovora, potpis kojeg se očekuje tijekom dana (“Standstill”). Cilj ugovora je olakšati napore kompanije da stabilizira poslovanje te osigura podmirenje dospjelih obveza prema dobavljačima u idućem razdoblju. Standstill bi trebao olakšati napore kompanije u rješavanju pitanja likvidnosti, osiguranja kontinuiteta poslovanja, zaštite vrijednosti koncerna, kao i predstaviti osnovu za održivo restrukturiranje koncerna. Nužnost za uspješnu stabilizaciju je koordinacija svih ključnih sudionika kako bi zajedno poduprli dugoročan i održiv poslovni model. Shodno tome, usuglašeno je s kompanijom da će upravljački tim kompanije biti osnažen. Kao prvi korak, osnažit će se uvođenjem funkcije Glavnog direktora za restrukturiranje (“Chief Restructuring Officer”) kao ključne osobe za provedbu programa stabilizacije. Nadalje, tijekom procesa restrukturiranja, funkcije top menadžmenta bit će popunjene neovisnim stručnjacima kako bi se vodio transparentan i održiv proces restrukturiranja." Neslužbeno doznajemo kako će ugovor "biti težak" 300 milijuna eura.

Iz HEP-a za Vijesti.hr: 'Nismo blokirali Agrokor'

Iako su postojale teorije kako je HEP blokirao Agrokor, stigao je službeni odgovor na mail naše redakcije u kojem su izvijestili kako to nisu učinili. "Društva u sastavu HEP grupe nisu aktivirala instrumente osiguranja naplate potraživanja prema članicama koncerna Agrokor. U ovom trenutku ne postoje razlozi za pokretanje prisilne naplate",  izvijestili su iz HEP-a na upit našeg novinara Ivana Skorina.

Peđa Grbin otkrio o čemu su razgovarali u Vladi

Peđa Grbin je nakon razgovora u Vladi rekao sljedeće. "Izvjestili su nas o okviru zakona, ima promjena, npr. Trgovački sud će imenovati povjerenika, ali i zakon se bez pristanka Ivice Todorića ne može aktivirati. Ne možemo im reći da ćemo podržati zakon. Vidjet ćemo točno o čemu se radi kad ga objave u cjelosti", rekao je SDP-ov Peđa Grbin.

Vlada ublažila prijedlog 'lex Agrokora'

Vlada je radikalno ublažila prijedlog Zakona koji se do sada pojavljivao u medijima. Radi se o "light" varijanti stečaja. Prema blažem prijedlogu Zakona koji će predstaviti na sjednici u 15 sati, država neće moći držati kontrolu bez odobrenja samog Todorića i vjerovnika, javlja reporter RTL-a Boris Mišević.

Ivana Gažić: Tvrtke su u promatranju

"Jamnica, Ledo, Pik Vinkovci, Zvijezda, Tisak, Belje - računi su u blokadi, te tvrtke su u segmentu promatranja. Očekujemo da se ove tvrke očituju do kraja dana.", rekla je ua RTL predsjednica Uprave Zagrebačke burze Ivana Gažić.

Upitna isplata plaća?

Blokada računa znači i nemogućnost isplate plaća sljedeći tjedan. U tvrtkama kojima su računi blokirani, radi i nekoliko tisuća ljudi..., javlja reporter RTL-a Boris Mišević.

ACI se naplatio

Doznajemo kako je ACI aktivirao zadužnice te naplatio 300 000 kuna potraživanja od Agrokora!

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.