Akcija europskog tužitelja u Varaždinu: Tri osobe uhićene zbog sumnje da su primale i davale mito

14.07.2022. 14:36:00

Tri su osobe uhićene u četvrtak u Hrvatskoj zbog sumnje da su primale i davale mito u vezi s korištenjem fondova EU-a. 

Ovaj put istražuju se zloporabe na štetu EU povezane s namještanjem natječaja oko pročistača. Na meti istražitelja tri su osobe iz Varaždina kojima je policija pokucala na vrata s nalozima za pretragu. Prema neslužbenim informacijama, pod istragom su navodno poduzetnik i bivši HDZ-ov gradski vijećnik Robert Gotić te bivši direktor Varkoma Željko Bunić i poduzetnik Stjepan Ptiček. 

Sumnjiv projekt dogradnje i rekonstrukcije pročistača

Navodno je riječ o projektu dogradnje i rekonstrukcije pročistača koji je dio projekta aglomeracije Varaždin za područje Grada Varaždina i desetak općina. Sporazum je početkom kolovoza 2019. godine potpisan s predstavnicima odabranog ponuditelja, zajednice ponuditelja iz Njemačke i iz Austrije, a ukupna cijena projekta dogradnje i izgradnje uređaja za pročišćavanje otpadnih voda iznosila je 203,059.625 kuna. Najavljeno je tada da je rok za dovršenje radova kraj 2022. godine.

“Kompletirali smo cjelokupan proces javne nabave kao jedan od ključnih i najkritičnijih elemenata ugovaranja velikih infrastrukturnih projekata”, rekao je tijekom svečanog potpisivanja ugovora tadašnji direktor Varkoma Željko Bunić i najavio da se projekt treba završiti do listopada 2021., kada bi uređaj krenuo u testnu fazu od 12 mjeseci. 

MUP i EPPO o slučaju

O slučaju su se oglasili MUP i EPPO. Danas, 14. srpnja, tri su osobe uhićene u Hrvatskoj zbog sumnje da su primale i davale mito u vezi s korištenjem EU fondova. U vezi s tim, Ured europskog javnog tužitelja (EPPO), u suradnji s Policijskim nacionalnim uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, trenutačno provodi hitne dokazne radnje.

Navedene radnje odnose se na tri osobe zbog sumnje na počinjenje kaznenih djela primanja i davanja mita vezano uz dodjelu radova na izvođenju projekta Dogradnja i rekonstrukcija Uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u Varaždinu. Projekt je sufinancirala Europska unija, a vrijednost radova prvobitno je procijenjena na 178 000 000,00 kuna (23,7 milijuna eura). EPPO će nakon ispitivanja osumnjičenika donijeti odluku o daljnjem postupanju u predmetnom slučaju, o čemu će pravodobno obavijestiti javnost.

Do tada neće biti objavljivane nikakve dodatne pojedinosti. 

Iz MUP-a ističu da policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta zagrebačke službe po nalogu Ureda europskog javnog tužitelja u Republici Hrvatskoj provode kriminalističko istraživanje zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela primanja i davanja mita. Kriminalističkim istraživanjem obuhvaćene su tri osobe s područja Policijske uprave varaždinske.

U tijeku je provođenje više dokaznih radnji na području više policijskih uprava (zagrebačke, varaždinske, vukovarsko-srijemske i istarske). Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policija će protiv osumnjičenih osoba podnijeti kaznenu prijavu Uredu europskog tužitelja u Republici Hrvatskoj, nakon čega će objaviti priopćenje s više detalja.

Policija upala i u urede Fonda za zaštitu okoliša, pretražili i dom bivšeg šefa Fonda

Osim kuće i poslovnih prostora trojice osumnjičenih, Roberta Gotića, Željka Bunića i Stjepana Tičeka, policija je uz sudske naloge u sklopu akcije pokrenute jutros zbog navodnih zloporaba prilikom izgradnje pročistača voda u Varaždinu pretražila i urede u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Izvor: Narod.hr

Izvorni autor: GS/Foto: Siniša Kalajdžija/HINA

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.