(AKCIJSKI VIDEO) Hrvatski vojnici u Izraelu s elitnom jedinicom ‘669’ sudjelovali u pretrazi i izvlačenju specijalaca

21.11.2018. 16:50:02

(AKCIJSKI VIDEO) Hrvatski vojnici u Izraelu s elitnom jedinicom ‘669’ sudjelovali u pretrazi i izvlačenju specijalaca koji su ostali u okruženju islamskih terorista usred Gaze…

Prema riječima generala Nir Nin-Nuna ova bi se ova vježba trebala održavati svake tri godine...

Hrvatski vojnici su u Izraelu sudjelovali na obuci zajedno s elitnom vojnom jedinicom 669 za pretragu i izvlačenje iza neprijateljskih linija. Ta je jedinica borbeno sudjelovala prošli tjedan u izvlačenju zarobljene grupe izraelskih specijalaca koji su ostali u okruženju islamskih terorista usred Gaze, donosi Times of Israel.‘Sky Angels’: Elite search-and-rescue teams from six countries train in Israel .Šest država sudjelovalo je u vježbi/izvlačenju pod imenom ‘Nebeski anđeli’: Hrvatska, Sjedinjene Američke Države, Kanada , Nizozemska, Češka i Italija.
Vježbe ‘Sky Angels’ u studenom 2018. godine. (Izraelske obrambene snage)
General Nir Nin-Nun, čelnik Izaelskog ratnog zrakoplovstva i Helikopterske divizije kazao je kako su izraelski specijalci imali priliku u sudjelovanju s vojnicima drugih država naučiti posebne NATO-ove protokole za pretragu i izvlačenje. Izrael je inače od strane SAD-a 2014. godine priznat kao partner NATO pakta, odnosno jednu razinu niže od punopravnog člana Sjeverno-atlantskog saveza. Prema riječima generala Nir Nin-Nuna ova bi se ova vježba trebala održavati svake tri godine ukoliko dobro prođe, ali nakon odlično odrađene akcije, smatra da bi se vježba mogla  odvijati i češće, svakih šest mjeseci ili  svake dvije godine. Hrvatska s Izraelom u posljednih nekoliko mjeseci intenzivno jača suradnju na diplomatskom, a pogotovo na vojnom planu, pa je tako od Izraela kupila borbene vojne zrakoplove F-16 Barak- lovce četvrte generacije.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.