'Ako ne udovoljite zahtjevima, Vukovar će u studenome postati negostoljubiv grad'

24.10.2013. 22:14:00

U zahtjevima za žurno postupanje ističu se uklanjanje svih dvojezičnih ploča, uvođenje moratorija na primjenu Ustavnog zakona o pravu nacionalnih manjina do sljedećeg popisa stanovništva te usklađivanje tog zakona s europskim standardima (dvojezičnost se uvodi kada je zastupljenost jedne nacionalne manjine veća od 50 posto).

Stožer za obranu hrvatskog Vukovara organizirao je u četvrtak u prostorijama Europskog doma u Zagrebu javnu raspravu o Vukovaru kao mjestu posebnog pijeteta. Prostorija Europskog doma bila je ispunjena do posljednjeg mjesta, a želja Vukovaraca je bila da se povede javna rasprava o svim problemima koji su izazvani postavljanjima dvojezičnih ploča odnosno primjeni Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina u gradu na Dunavu. Pozvani su i predstavnici izvršne vlasti, no iz Vlade se nije nitko pojavio, a predsjednik Ivo Josipović poslao je svoje predstavnike. Iz najjače oporbene stranke HDZ-a na javnu raspravu došli su Tomislav Čuljak i Vladimir Šeks.

Iz Stožera su poručili da njihovu inicijativu podržavaju 22 stradalničke i braniteljske udruge iz Vukovara, te 350 sličnih udruga iz cijele Hrvatske. U skupini zahtjeva za proglašenjem Vukovara gradom posebnog pijeteta vladajućima je odlučno poručeno da ako se ne udovolji njihovima zakonitim prijedlozima, "Stožer i branitelji će učiniti sve da Vukovar za njih tijekom studenoga bude negostoljubiv grad". Nadalje, planiraju u tom slučaju pokrenuti kampanju raspisivanja referenduma o tim pitanjima. U zahtjevima za žurno postupanje ističu se uklanjanje svih dvojezičnih ploča, uvođenje moratorija na primjenu Ustavnog zakona o pravu nacionalnih manjina do sljedećeg popisa stanovništva te usklađivanje tog zakona s europskim standardima (dvojezičnost se uvodi kada je zastupljenost jedne nacionalne manjine veća od 50 posto).

Okupljenima se kratko obratio hrvatski branitelj Tomislav Josić, inače jedan od najistaknutijih predstavnika Stožera. Naglasio je da za prekomjerno granatiranje Vukovara još nitko nije odgovarao, te se protiv uvođenja dvojezičnosti bore jer je popis stanovništva nevjerodostojan.

"Ratni zločinci šetaju Vukovarom i nisu procesuirani. Na Veleprometu je ubijeno 750 ljudi i nitko nije za to odgovarao. (...) U našoj državi kaže se da je sve po zakonu. I privatizacija je bila po zakonu. Volio bih vidjeti tko je pisao te zakone. Trebali su neki drugi pokrenuti javnu raspravu, napraviti tribinu pa onda donositi zakone", kazao je Josić.

Iz Vukovara je zahtjeve Stžera došla podržati i ratna ravnateljica vukovarske bolnice dr. Vesna Bosanac. Istaknula je da neće odustati od zahtjeva te pozvala sve u Hrvatskoj da ih podrže. Navela je kroz kakve je sve patnje Vukovar prošao u Domovinskom ratu i kako je tekla mirna reintegracija tog prostora. Istaknula je razloge zbog kojih je protiv dvojezičnih natpisa u Vukovaru. "Ćirilica nam smeta jer su nas ubijali slaveći ćirilicu (...) Svi imamo PTSP i ova je ćirilica ponovno okidač koji nas vraća unazad. Bez obzira što premijer tumači da smo mi iznad toga, da ćirilica nije bitna, e nama je je bitna. Stoga sam odlučila biti uz branitelje kao i 1991.", kazala je Bosanac. Dodala je kako će, ako to bude potrebno, ići i na Međunarodni sud u Strasbourgu.

Potom se, uz poneki glas negodovanja, prisutnima obratio hadezeovac Vladimir Šeks koji je podržao zahtjeve da se Vukovar proglasi mjestom posebnog pijeteta. "Nisu se smjele postavljati ćirilične ploče u Vukovarujer je velik dio građana bio protiv toga i ovu Vladu se upozoravalo da to ne čine. (...) U Vukovaru je došlo do noćnog postavljanja plača, a to je značilo prepad na suživot", istaknuo je Šeks. Ovaj saborski zastupnik nazvao postavljanje dvojezičnih ploča u Vukovaru "glupim, ludim i nerazumnim potezom" te je dodao da u tom gradu popis stanovništva nije zakonito napravljen.

Izaslanik predsjednika Ive Josipovića, Vinko Kovačić, izrazio je nadu da će u dijalogu između predsjednika i Stožera doći do napretka, no dodao je da ne može komentirati predsjednika.

Potom su građani i predstavnici raznih nevladinih udruga iznosili svoja mišljenja o vukovarskim događanjima, ali i općenito o Vukovaru kao simbolu hrvatske borbe za nezavisnost i stradalničkom gradu. Josip Kokić, koji je štrajkao glađu da se se proglasi dan sjećanja na Vukovar, opisao je Vukovar kao "planetarni simbol obrane". Podržao je proglašenje tog grada mjestom posebnog pijeteta.

"Zakon se ne bi smio odnositi na područja koja su u agresiji proglašena posebnim interesom, a to su područja na granici Virovitica-Karlovac-Karlobag", kazao je Renato Šelj, čelnik Hvidre Črnomerec.

Ivica Matošević, iz koordinacije braniteljskih udruga grada Zagreba, istaknuo je da najveću odgovornost snosi hrvatska Vlada. "Inzistiramo na proglašenju Vukovara gradom posebnog pijeteta", kazao je Matošević te pozvao vladajuće da prestanu sa rastakanjem hrvatskog nacionalnog jedinstva.

Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.