"Ako se gine ,ginut ćemo zajedno!" Srbin Siniša Jovanov o prijatelju Andriji Mariću i priključenju Žutim mravima

20.09.2014. 08:16:58

Srbin Siniša Jovanov o prijatelju Andriji Mariću i priključenju žutim mravima :" Ako se gine ,ginut ćemo zajedno!" Proveo sam 2-3 dana u nekom špajzu u mraku,izgubljen i u strahu,onako gladan posegao sam za nekom tekučinom da ublažim žeđ..mislim da je bio paradajz u boci,ali mi je poslije par gutljaja palo na pamet da je možda otrov! Slušao sam kako Hrvati često šetaju po dvorištu i čuo sam Marića i taj mi se čovjek činio smiren i dobar...Nakon par dana odlučio sam se predati pa šta bude... Čuo sam u dvorištu kako dečki razgovaraju,u špajzu sam ostavio pušku i izletio pred zbunjene gardiste koji su gledali od kuda sam se stvorio...Tražio sam Andriju Marića i tako sam odgovarao na svako pitanje.. Sproveli su me u štab i tu su me ispitivali,ali i dalje sam inzistirao na tome da dovedu Marića ili ne govorim ništa...Prije dolaska u Vukovar, naši su pričali kako Ustaše kolju djecu,kako presjecaju kablove sa bandera i prže strujom po tenkovima,govorili su da je bolje se ubiti nego pasti živ u ruke Ustašama...od tih priča sam se uvijek znao naježiti...Ali,dok sam čekao da se Marić pojavi,primjetio sam da nema Ustaša i da su svi vojnici zapravo dojučerašnji radnici,ratari i pošteni ljudi, pa glava mi je još na ramenima,a ni šamar nisam dobio od kad su me zarobili! Na vratima se pojavio Marić i pita tko ga toliko treba, i kada su pokazali na mene, gledao je zbunjeno i upita me da li se mi znamo od nekuda!? Rekao sam mu da ja njega poznam iz dolazaka u dvorište u kojoj sam kući bio sakriven... Na stol su stavili par konzervi i kruha... srknio sam sardine jako brzo jer par dana osim paradajza nisam ništa okusio... Andrija je sjedio nasuprot mene i gledao me kako proždrljivo trpam hranu u sebe i počeo..." Imaš dvije opcije:1. Da te prebacimo u Bosnu,pa kud te volja? i 2. Da te predamo tvojima nazad?" Gledao sam zbunjeno,jer sam očekivao da jedna od opcija bude metak u čelo i zdravo! Upitao sam Andriju: "Vi me nećete ubiti?" Gledali su svi zbunjeno u mene...a Andrija promrmlja:"Rekli smo ti opcije!" Pomislio sam...ako me vrate mojima,optužit će me za dezerterstvo i metak u čelo,a kuda dalje da idem...Skočio sam sa stolice i rekao Andriji:" Ja nazad ne mogu, a vi me nećete ubiti! Ako se gine,će da ginemo zajedno!!!" Siniša Jovanov(lijevo) srbin.Najbolji prijatelj pok. Heroja Andrije Marića.Priključio se žutim mravima i obrani Vukovara nakon što je njegov tenk pogođen te zarobljen od strane Roberta Zadre i voda.priznao da su ga natjerali na napad na Vukovar i da nikad više ne bi zapucao na Hrvate. Heroj! Izvorni članak možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.