ALARMANTNO UPOZORENJE: Hrvatske bolnice ostaju bez medicinskih sestara! Evo gdje odlaze

02.01.2015. 17:10:46

Sve veći broj iskusnog medicinskog osoblja napušta bolnice te odlazi u svijet, koji ih očito bolje cijeni. Prema podacima Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara - medicinskih tehničara, u protekloj godini iz hrvatskih bolnica na rad u inozemstvo otišlo je oko 400 visokoobrazovanih medicinskih sestara. Osim što se u hrvatskom zdravstvu sučeljavanju s alarmantim te sve većim odlaskom liječnika, svakodnevno su suočeni i s odlaskom ostaloga medicinskog kadra s iskustvo. Prema pisanju Glasa Slavonije, iz KBC-a Osijek, do sada je otišlo 35 medicinskih sestara, a četvero ih je trenutno u rješavanju dokumentacije za odlazak. -Najveći broj njih otišao je u Englesku, Irsku i Njemačku, ali znamo i za odluke o odlasku u Ujedinjene Arapske Emirate. Medicinske sestre jako su tražene, a uvjeti rada su znatno bolji. Nisu točne priče da naše sestre vani mogu raditi samo najteže poslove u gerijatrijskim ustanovama ili palijativnoj skrbi, dapače konkretno sestre koje su iz Osijeka otišle u Englesku rade u tamošnjim bolnicama, i to na dobrim pozicijama. Naše sestre su vani ugodno iznenađenje jer za razliku od tamošnjeg kadra koji je educiran samo za jedan posao, sestre iz Hrvatske znaju raditi gotovo sve, pa se u Engleskoj ne mogu načuditi. Ono što jedna sestra radi u prosječnoj zdravstvenoj ustanovi u Hrvatskoj, u Engleskoj radi pet do šest sestara. Nitko tko je otišao nije se vratio, niti rekao da je požalio – rekla je Marica Stanić, predsjednica HSSMS za KBC Osijek.  
  • Autor: Iva Međugorac
  • Photo: Dominik Grguric/PIXSELL
Izvorni članak možete pogledati OVDJE  

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.