Albanci, hrvatski branitelji u Domovinskom ratu, prosvjedovali pred hrvatskim veleposlanstvom u Prištini

22.12.2018. 15:58:12

Albanci, hrvatski branitelji u Domovinskom ratu, prosvjedovali pred hrvatskim veleposlanstvom u Prištini: Traže rješavanje zasluženih statusa Udruga Albanaca branitelja iz Domovinskog rata pred hrvatskim je veleposlanstvom u Prištini prosvjedom tražila rješavanje svog statusa. Kažu da im nisu ostvarena prava koja im pripadaju i da imaju probleme s izdavanjem viza za Hrvatsku, javlja dnevnik.hr. Pripadnici albanske nacionalne manjine u velikom su se broju uključili u obranu Hrvatske. U Domovinskom ratu imali su i svoju brigadu, a u raznim postrojbama Hrvatske vojske sudjelovalo je više od tri tisuće Albanaca. Službeni podaci kažu da ih je 87 poginulo, 37 se vode kao nestali, a njih 250 je ranjeno, a ogorčeni su na hrvatsku veleposlanicu u Albaniji Mariju Kapitanović. Tom Kačinari, predsjednik zajednice udruga dragovoljaca Domovinsakog rata objašnjava da je riječ o političkom pitanju. “Unatoč nastojanjima i sastancima s Mesićem i Josipovićem, još ništa nije riješeno. Sada čekamo sastanak s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović, da vidimo što ona može riješiti”, kaže Kačinari. Prosvjedom ispred hrvatskog veleposlanstva u Prištini tražili su hitno rješavanje statusa. Predsjednik hrvatskog generalskog zbora Miljavac kaže kako su svi oni koji su branili Hrvatsku “jednaki” bez obzira na njihovo porijeklo. “Hrvatska vojska, osim Hrvata bila je sastavljena i od Srba i od Albanaca. Prema tome, svi koji su bili u postrojbama hrvatske vojske imaju pravo na sve ono na što ima pravo bilo koji dragovoljac ili branitelj hrvatske vojske”, napominje kontraverzni Miljavac. U Ministarstvu branitelja kažu da su upoznati s ovim problemom. Državnom tajniku Ministarstva branitelja Ivanu Vukiću, zamislite samo , nakon 27 godina neriješenog statusa zaslužnima , žao je zbog toga što je došlo do prosvjeda, a nije mu žao što zaslužni Albanci koji su branili Hrvatsku nisu riješili svoje zaslužene statuse hrvatskih branitelja. “Oni znaju gdje se mogu javiti, nastavlja on, koja je mjerodavna institucija koja im može pomoći i pravno i svakako drugačije i pozivamo sve hrvatske branitelje, ne samo Albance. Svi koji imaju probleme vezano za rješavanje svojih statusa i bilo koji drugi problem da se obrate svom resornom ministarstvu, a mi smo im na raspolaganju“, kaže ovaj tajnik na tipičan administrativni način, kao nekad što se govorilo u komitetima koji mu baš i nisu nepoznati… Arif Krasniqi , inače hrvatski branitelj, na prosvjedima je prozvao hrvatsku vlast te zatražio da se njihove zasluge u Domovinskom ratu riješe te je najavio prosvjede sve dok se ne smijeni veleposlanica Marija Kapitanović koja ih je žestoko uvrijedila i kako je rekao, nije osoba koja može više vršiti tu dužnost. Ja sam ponosan i što sam branio sa svojim dečkima Hrvatsku i volim naš prijateljski hrvatski narod, rekao je Krasniqi. Iz Ureda predsjednice tek sada kažu da će primiti hrvatske branitelje porijeklom Albance, kao što prima i ostale udruge hrvatskih branitelja, donsi dnevnk.hr.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.