Amerikanci Srbima poručili da ne mogu sjediti na dvije stolice

24.10.2017. 14:42:34

Visoki dužnosnik američke administracije Hoyt Brian Yee potaknuo je u utorak burne reakcije u Beogradu izjavom da zemlje koje žele članstvo u EU moraju to jasno i pokazati i ne mogu “sjediti na dvije stolice”, što je ministar obrane Aleksandar Vulin ocijenio “porukom koja ne dolazi od prijatelja”. Vulin je poruku Yeea ocijenio kao “do sada najteži javni i vrlo nediplomatski pritisak” na Srbiju i njezino pravo da samostalno odlučuje. “Zemlje koje žele ući u EU moraju jasno pokazati tu odluku. Ne možete sjediti na dve stolice, naročito ako su tako daleko”, poručio je u ponedjeljak zamjenik pomoćnika američkog državnog tajnkika Hoyt Brian Yee tijekom Srpskog ekonomskog summita u Beogradu. Vulin je u utorak reagirao priopćenjem dostavljenim medijima, ocijenivši da poruka američkog dužnosnika “nije izjava čovjeka koji poštuje Srbiju”. “Ne znam kakva će biti pozicija i odgovor predsjednika (Srbije Aleksandra) Vučića, ali sam siguran da će se znati izboriti s pritiscima kao i uvijek do sada… Ali, u svoje ime mogu reći da ovo nije izjava prijatelja i da ovo nije izjava čovjeka koji poštuje Srbiju, koji poštuje našu politiku i naše pravo da odlučujemo”, naglasio je Vulin u izjavi. Vulin je poručio kako će “Srbija svoje odluke donositi sama, bez obzira koliko bili veliki oni koji smatraju da mogu odlučivati umjesto nas”. Američki dužnosnik rekao je i da se države trebaju opredijeliti “ma koliko to bilo teško” i poručio da Srbija ima mnogo prijatelja i potpore u SAD, poglavito u procesu eurointegracija. “Bitno je fokusirati se, jer se mnogo toga događa u Srbiji i na Balkanu. Važno je fokusirati se na želje građana i na glavne probleme”, rekao je Yee. On je poručio kako SAD žele da zemlje na zapadnom Balkanu “budu stabilne kako kasnije ne bi predstavljale problem”. “Još postoji rizik od sukoba dokle god postoje neriješeni sporovi. Ipak, opći trend po pitanju mira i stabilnosti je pozitivan”, ocijenio je zamjenik pomoćnika američkog državnog tajnika Hoyt Brian Yee u Beogradu.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.