Analitičari odgovaraju: Tko je budući hrvatski premijer, Karamarko ili Kujundžić?

24.04.2014. 09:32:42

  Prema rezultatima ankete Milan Kujundžić odnio je pobjedu u srazu s Tomislavom Karamarkom.

Jedan od čelnika Saveza za Hrvatsku - Milan Kujundić, ujedno i njihov najistaknutiji kandidat na izborima za EU parlament, prema istraživanju kojega je provela Mreža Tv pobjedio je na anketi u kojoj su gledatelji glasovali za osobu koju smatraju kompetentnom za obnašanje dužnosti predsjednika Vlade. Iza Kujundžića, prema rezultatima ankete, ostao je šef HDZ-a Tomislav Karamarko. Što o rezultatima ankete misle te tko ima bolje kompeticije za premijera, Karamarko ili Kujundžić upitali smo političke analitičare.

Kako tvrdi Slaven Letica, Kujundžić je izvrstan liječnik, a kakav bi bio kao premijer teško je prosuditi. "Kujundžić nema šanse osvojiti većinu. Teško da će osvojiti premijerski mandat, ali bio bi izvrstan ministar zdravstva jer gori od Rajka Ostojića ne postoji. Mislim da bi se bolji ministar našao da se uđe u tramvaj i traži ljude za tu funkciju", navodi Letica. No, napominje kako bi Karamarko kao potencijalni premijer morao imati jaku koordinaciju sa savjetnicima i ministrima oko sebe. "Karamarko možda može biti premijer, ali Hrvatskoj treba drugačiji tip, osoba koja ima ogromna znanja iz područja ekonomije i financija. Takvu jaku osobu morao bi imati iza sebe, a za sada mi te kvalifikacije ima jedino Đuro Njavro. On ima hrabrosti", drži Letica.

Ugledni profesor Zdravko Tomac uvjeren je da se premijerom ne postaje po tome tko je bolji, simpatičniji ili tko je više sposoban. Premijera, kaže naš sugovornik biraju građani, a izbore logično dobiva temeljem glasova. "Prvi uvjet je pobjeda na izborima. Njih dvojica su dobri i sposobni, svaki na svoj način i dobro je da se u anketama vidi Savez za Hrvatsku, da su ga građani prepoznali", smatra profesor. Prema njemu, jedino rješenje za Hrvatsku leži u ujedinjenju desnice stoga predlaže da Savez i HDZ na izbore idu kao konkurenti, ali da narodu jasno daju do znanja kako nakon izbora spremaju koaliciju za većinu u parlamentu. "Neka se natječu, ali neka javnosti daju do znanja da žele promjenu vlasti. Treba im ista politika i isti cilj. Desnica s podjelama gubi", uvjeren je naš sugovornik. Tomac također pojašnjava kako je politika vrlo jasna, a premijer postaje onaj tko pobjedi na izborima. U politici postoje pravila i tamo nema pravila jer sve se bazira na izborima. "Ako Savez za Hrvatsku osvoji više glasova od HDZ-a oni će dati budućeg premijera, a ako HDZ osvoji više glasova od Saveza oni će dati premijera. Nema konsenzusa jer premijera biraju građani i nitko nema pravo to osporiti. Ljudi znaju tko je najbolji za njih", kaže Tomac. Osvrnuo se i na nagađanja da Karamarko ne bi bio dobar premijer pa navodi kako ne zna kakav bi šef najveće oporbene stranke premijer bio kada još nije obnašao tu funkciju, ali podsjeća da su i za jednog od najboljih američkih predsjednika Regana govorili da nije kompetentan za funkciju koju je izvrsno obnašao. "Kada se objektivno gleda Karamarkov život i rad on je u politici radio značajne poslove. Bio je u uredu predsjednika, obnašao dužnost ministra policije, bio u tajnim službama, vodio izbore, pobjedio na unutarstranačkim izborima u HDZ-u pored velikog broja kandidata. Učvrstio je stranku i u javnim nastupima sve je bolji, toliko je dobar da je to primjetila i Jelena Lovrić", hvali Tomac te napominje da šef HDZ-a ne mora nužno biti premijer, može se primjerice kandidirati za predsjednika. Jednako tako, napominje da je sve moguće jer dobre organizacijske vještine ima i Kujundžić tako da odgovor na pitanje tko je najbolji izbor za premijera očito moraju dati građani.

  • Autor: Iva Međugorac
  • Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Izvorni članak pogledajte OVDJE  

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.