Analiza slučaja Šešelj uoči izricanja drugostupanjske presude: "Od Haaga možemo očekivati svašta"

11.04.2018. 12:57:57

Urednica rubrike vanjske politika Dnevnika Nove TV Ivana Petrović komentirala je slučaj Šešelj uoči današnjeg izricanja mu drugostupanjske presude u Haagu. Šešelj je već obznanio da ga izricanje te presude ne zanima i da je neće pratiti. "Šešelj se, kao što je poznato, nije žalio na oslobađajuću prvostupanjsku presudu, on neće biti u Haagu i poručio je da ne namjerava pratiti izricanje drugostupanjske presude. Šešelja će zastupati odvjetnica po službenoj dužnosti, koja je ovlaštena samo za kontrolu proceduralnog postupka, dakle proceduralnih prava optuženog. Međutim, tužiteljstvo je tražilo 28 godina zatvora za Šešelja ili ukidanje presude i vraćanje svega na ponovno postupanje. Prvostupanjskom presudom, tužiteljstvo ističe, nije zadovoljena pravda, jer je sud u prvostupanjskoj presudi u potpunosti izbjegao obrazložiti dokaze po kojima oslobađa Šešelja. Tužiteljstvo smatra da je sud počinio ne samo tešku pogrešku u primjeni prava već i u činjeničnom opisu, tako da mislim da možemo očekivati svašta. Ne bih se usuđivala išta predviđati, s obzirom na to da cijeli slučaj Šešelj ima jedan vrlo čudan kontekst, počevši od njegova puštanja na privremenu slobodu, kao zbog teškog zdravstvenog stanja, s vrlo nejasnim dispozitivom i svojevoljnom odlukom suda o puštanju Šešelja na slobodu. Šešelj je, kao što vidimo, živ i zdrav i zastupnik je u Skupštini Srbije", analizirala je slučaj Ivana Petrović.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.